• Huidonderzoeken 2021

De 7 opvallendste huidonderzoeken van 2021

No skincare without science, voor mij. Producten en behandelingen moeten gewoon bewezen zijn. Daarom lees ik dus heel veel onderzoeken. Dat kunnen onderzoeken zijn naar cosmetische ingrediënten, maar ook naar voeding die voor de huid belangrijk is of naar nieuwe behandelingen van huidklachten. Deze studies trokken afgelopen jaar mijn aandacht en wil ik graag met je delen. Omdat de uitkomsten spannend of veelbelovend zijn, maar ook omdat ik zelf bezig ben op deze terreinen.        

 

SKINCARE & INGREDIENTS

 

1. Zo belangrijk kan bodycrème zijn

Wat is nu eigenlijk het effect van een consequent skincare-regime voor je lichaam? Dat is eigenlijk nog helemaal niet zo vaak onderzocht. Daarom is dit een leuke studie. Onderzoekers bekeken wat een verzorgingsroutine nu precies kan doen voor een droge, jeukerige huid. Er deden 52 mensen  mee. 39 van hen gebruikten dagelijks een milde bodywash om de huid te reinigen. Daarnaast smeerden zij hun lichaam twee keer per dag in met een rijke crème. De controlegroep gebruikte alleen een milde bodywash.

Bij de eerste groep werd een enorme verbetering gezien. De huid van de deelnemers zag er beter uit, bovendien waren roodheid en schilfers duidelijk verminderd.
 

Een hydraterende (body)crème is dus echt onmisbaar als je huid droog is. Het gebruik van alleen een milde bodywash is dan niet genoeg voor de verzorging van je huid. Nu ben ik zelf trouwens heel benieuwd wat één keer per dag insmeren al zou kunnen doen voor de huid. In de studie werd namelijk een regime van twee keer per dag bekeken. Hopelijk wordt dat nog een keer onderzocht.

 

Bron:
A consistent skin care regimen leads to objective and subjective improvements in dry human skin: investigator-blinded randomized clinical trial

Link

Impact factor: 2.15*

*De impactfactor vertelt iets over hoe belangrijk het tijdschrift is waarin deze studie is gepubliceerd. Het getal is het gemiddelde van het aantal keren dat artikelen uit dit tijdschrift geciteerd zijn.

 


 

2. Laagje zonnebrand + make-up geeft betere bescherming

Een zonnebrandcrème smeren is een van de beste manieren om je te beschermen tegen uv-licht. Toch blijkt in de praktijk dat het nog best lastig is om écht de SPF-bescherming te halen die op het label van het product vermeld wordt. Waarom? Mensen smeren (onbewust) tot wel 50% minder zonnebrandcrème dan wordt aanbevolen (dat is namelijk nog best veel: 2 milligram zonnebrandcrème per één vierkante centimeter huid). Ook worden er gemakkelijk plekjes huid vergeten.

Nu zijn er natuurlijk heel veel goede tips om je toch op de juiste manier in te smeren. Maar in deze studie hebben onderzoekers gekeken wat nu het effect is als je minder aanbrengt dan aanbevolen, maar daarnaast nog make-up gebruikt met een factor. In de studie werden hiervoor een cushion foundation (SPF 50), een liquid foundation (SPF 15) en een compact powder (SPF 15) gebruikt. Uit dit onderzoek bleek dat zonnebrandcrème én make-up samen een goede combinatie vormen om tot een hogere SPF-bescherming te komen.

 

Wat je goed moet onthouden: een foundation met SPF 15 plus een zonnebrandcrème met SPF 30 geeft samen nooit een SPF 45. Wel laat dit onderzoek zien dat meerdere laagjes crème en make-up over elkaar kunnen zorgen voor een betere bescherming.

 

Bron:
Layering sunscreen with facial makeup enhances its sun protection factor under real-use conditions

Link

Impact factor: 2.4

 


 

3. Zo werkt groene thee bij acne

Over het effect van groene thee op de huid worden heel veel mooie dingen gezegd, vooral bij acne. Het gaat dan om cosmetica met groenethee-extracten of het gebruik van orale supplementen. Maar wat is daar nu echt van bewezen?

In deze meta-analyse zijn alle studies over dit onderwerp bij elkaar gepakt om dit te beoordelen. De auteurs concluderen dat het topicaal aanbrengen van een extract van groene thee inderdaad goed kan werken tegen acneklachten. Inname van een supplement blijkt daarentegen nauwelijks effectief.

Mogelijk werkt groene thee omdat het ingrediënt de bacterie C. acnes kan afremmen die een rol speelt bij acne.

 

In de onderzoeken die een effect lieten zien van groene thee, werden emulsies en lotions gebruikt met hoge concentraties van het ingrediënt. Helaas zal je dat in gewone cosmetica niet snel tegenkomen. Het is nog best lastig om groene thee te verwerken in cosmetica. Dit actieve ingrediënt is namelijk zeer kwetsbaar. Als er al voldoende van de stof is toegevoegd, dan is het nog de vraag of het product nog werkzaam is wanneer jij het uit het schap haalt. Het beste is om met een verse bereiding van een product te werken.

 

Bron:
The effects of green tea on acne vulgaris: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials

Link

Impact factor: 5.9

 


 

4. Deze thuispeelings stimuleren collageenaanmaak

Glycolzuur is een populair ingrediënt in cosmetica. Het heeft een exfoliërende werking en is effectief tegen huidveroudering en zonschade. De werking wordt niet alleen bepaald door de concentratie van het ingrediënt, maar ook door de pH-waarde; die moet laag zijn (dus heel zuur). Veel peelings voor in de kliniek worden daarom geformuleerd met een pH-waarde van rond de 2, 3. Vanwege de kans op huidirritatie zijn peelingproducten voor thuisgebruik vaak wat minder zuur. Werken die producten dan nog wel? Dat is in deze studie eens goed uitgezocht.

De onderzoekers bekeken het effect van verschillende concentraties glycolzuur (van 8 tot 25%) bij een hogere pH van 4. De ingrediënten werden steeds voor vijf dagen lang aangebracht op een stukje menselijke huid in het lab. De onderzoekers zagen dat alle onderzochte concentraties van glycolzuur bij een pH van 4 een exfoliërende werking hadden. Ook bleken de collageenlevels in het stukje huid verhoogd. Dit effect was het grootst bij de hoogste concentraties van glycolzuur. Bij geen van de onderzochte concentraties werd huidirritatie of inflammatie waargenomen.

 

In thuisproducten mag tot 10% glycolzuur worden gebruikt. Goed om te lezen dat ook die concentraties effectief zijn en collageenlevels stimuleren, en dan zonder irritatie! Een exfoliant is dus echt wat meer dan alleen een verwijderaar van dode huidcellen. Uit de praktijk weten we overigens wel dat glycolzuur tussen de 8 en 10% voor thuisgebruik soms wel echt rustig opgebouwd moet worden. Elke huid is weer anders – en je huid kan ook per dag nog anders zijn.

 

Bron:
Glycolic acid adjusted to pH 4 stimulates collagen production and epidermal renewal without affecting levels of proinflammatory TNF-alpha in human skin explants

Link

Impact factor: 2.7

 


 

FOOD & SKIN

 

5. Het effect van ‘levende’ voedingsproducten op eczeem

Al vaker heb ik jullie verteld over mijn interesse in de inzet van gefermenteerd voedsel bij huidklachten. Je moet dan denken aan producten als zuurkool, kombucha, kimchi. Deze producten bevat veel levende bacteriën en gunstige stofjes. Dat is goed voor je darmen, maar wat zou het effect daarvan zijn bij huidproblemen? Daar was gek genoeg nog geen enkele studie naar gedaan. Tot dit jaar.

Wetenschappers uit Portugal, Spanje en Brazilië bestudeerden het effect van een zelfgemaakte waterkefir bij eczeem. Aan het onderzoek deden 19 mensen mét en 33 mensen zonder deze huidproblemen mee. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks 100 milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem een placebodrankje kregen. Het onderzoek liep acht weken. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière. En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk. Nog mooier was dat ook de ernst van de eczeemklachten afnam en dat de hydratie van de huid verbeterde.

 

Wil je zelf aan de slag en waterkefir maken? Dat is best makkelijk! Maar lees je wel goed in en houd je aan de aanbeloven hoeveelheden. Zeker in het begin is het belangrijk het gebruik rustig op te bouwen. Bedenk wel dat de plek van productie, het vormingsproces, de temperatuur en de gebruikte grondstoffen van invloed zijn op de samenstelling van de bacteriën. Het is echt een levend product …
Zelf hoop ik dat er snel meer studies verschijnen naar gefermenteerd voedsel en de huid, zodat we betere adviezen kunnen geven.

 

Bron:

Homemade Kefir Consumption Improves Skin Condition-A Study Conducted in Healthy and Atopic Volunteers

Link

Impact factor: 4.1

 


 

6. Collageenpoeder tegen rimpels, beauty hype of beauty hack?

Collageen slikken voor je huid is in korte tijd een enorme hype geworden. Meestal loop ik nooit zo hard van stapel met zulke trends. Want veel van de supplementen die te koop waren, bevatten vormen van collageen die waarschijnlijk nauwelijks de huid bereikten. Toch verschenen afgelopen jaren steeds meer studies die aantonen dat collageensupplementen kunnen helpen tegen huidveroudering. Het ging dan vooral om gehydrolyseerde vormen van collageen. Ook dit is een leuke studie, die bovendien triple blind werd opgezet. 21 deelnemers kregen twaalf weken lang dagelijks 10 gram viscollageen. Die groep werd vergeleken met een controlegroep van 24 mensen die een placebo kregen. Alle proefpersonen waren tussen de 45 en 60 jaar. Bij de collageen-groep zagen de onderzoekers een verbetering van rimpeltjes (15%), elasticiteit (23%), hydratatie (14%) en stevigheid van de huid (24%) ten opzichte van de placebogroep.

 

Studies naar collageen komen meestal van de fabrikanten zelf. Maar je zou ook kunnen zeggen dat er anders misschien nooit onderzoek zou zijn geweest.
Zelf zou ik graag een keer een mooie studie tegenkomen waarin het effect van een collageenrijk dieet wordt vergeleken met een supplement. Want misschien is het dagelijks innemen van een zakje poeder niet eens nodig.

 

Bron:
A randomized, triple-blind, placebo-controlled, parallel study to evaluate the efficacy of a freshwater marine collagen on skin wrinkles and elasticity

Link

Impact factor: 2.7

 


 

7. Dit doet extra vitamine D bij acne

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en acne, weten we uit onderzoek. Bij mensen met acne wordt vaker een vitamine D-tekort gezien. Nieuw is dat wetenschappers nu ook hebben aangetoond dat inname van een vitamine D-supplement kan zorgen voor een afname van acneklachten. Dat staat in dit onderzoek.
Nu moet ik erbij zeggen dat in deze studie is gewerkt met een speciale, actieve vorm van vitamine D, alfacalcidol. Deze vorm van vitamine D vind je niet in de supplementen die je bij apotheek en drogist koopt. Maar deze resultaten vormen wel een mooie aanwijzing dat voedsel of supplementen zouden kunnen bijdragen aan de behandeling van bepaalde huidklachten.

 

Alfacalcidol is een actieve vitamine D-vorm die wordt gebruikt als medicijn bij bepaalde nier- en schildklierziekten. Bij deze mensen is namelijk het omzettingsproces van vitamine D verstoord. In deze studie kozen ze voor het gebruik van alfacalcidiol, omdat deze vorm van vitamine D een groter effect op het immuunsysteem heeft dan de inactieve vormen van vitamine D. En bij huidziekten als acne speelt het afweersysteem een belangrijke rol.
Het zou mooi zijn als er snel vervolgstudies komen naar het effect van ‘gewone’ vitamine D-supplementen bij huidziekten als acne. In supplementen zit meestal vitamine D3. Dat is een inactieve vorm van vitamine D, die uiteindelijk in de lever en nieren wordt omgezet in de actieve vormen.

 

Bron:
The impact of active vitamin D administration on the clinical outcomes of acne vulgaris

Link

Impact factor: 2.15

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!