De babyhuid, hoe werkt die?
Direct na geboorte start de aanpassing van de babyhuid aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat stapje voor stapje. Pas na 34 weken is de huidbarrière volledig ontwikkeld. Vooral te vroeg geboren baby’s hebben daarom een dunnere beschermlaag. Cosmetica dringen om die reden makkelijker de babyhuid binnen dan bij een huid van volwassenen.
Snelle vernieuwing van de huid
Direct na geboorte produceert de huid veel talg. Dit heeft te maken met de tijd dat de baby nog in de buik zat en neemt binnen een week af tot ‘normaal’. Na 6 maanden is de productie van talg juist relatief laag. Dit zorgt voor een versnelling van het vernieuwingsproces van de huid: diep in de huid worden nieuwe huidcellen gevormd, die uiteindelijk boven op de huid komen te liggen en afschilferen. Deze vernieuwing vindt ook plaats bij volwassenen, maar bij baby’s gaat dit een stuk sneller. Talg, maar ook het afdekken van de huid, vertraagt dit proces. Bij baby’s vernieuwt de huid zich dan ook minder snel in het luiergebied, in vergelijking met bijvoorbeeld het gezichtje.
Bescherming babyhuid tegen uv-licht belangrijk
Melanine beschermt de huid tegen uv-licht. De huid van baby’s heeft minder melanine dan de huid van volwassenen. Tijdens de eerste zomer begint de huid van de baby zich aan te passen aan uv-licht. Wel is de huid van baby’s gevoelig voor zonlicht en -verbranding en is bescherming daarom extra belangrijk.
Zweten kunnen ze nog niet
Ook zijn de zweetklieren bij baby’s niet volledig ontwikkeld en kunnen te vroeg geboren baby’s direct na geboorte helemaal niet zweten. Jonge baby’s zweten amper en kunnen daarom moeilijk hun warmte kwijt. Hoe ouder ze worden, hoe beter het gaat. Pas na 36 weken zweten baby’s niet alleen door warmte, maar ook door emoties (spanning of angst).
Van droge naar gehydrateerde huid
Direct na geboorte is de huid van de baby nog erg droog. Tijdens de eerste vier maanden verbetert de hydratatie van de huid en is zelfs beter dan die van volwassenen.
Zure huid belangrijk
De pH-waarde van de huid van baby’s ligt hoger dan die van volwassenen. De huid van volwassenen is wat ‘zuurder’. Volwassenen zijn daarmee in het voordeel, want een lagere pH zorgt voor een betere samenstelling van bacteriën op de huid en daarmee een beschermende laag tegen infecties. Baby’s zijn daarom extra kwetsbaar.
De babyhuid is in ontwikkeling en daarom vatbaarder voor irritaties en infecties. Zorgvuldige verzorging en de juiste keuze voor huidverzorgingsproducten is daarom belangrijk.
Titel:
Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications.
Jaar:
2015
Auteurs:
T. Oranges, V. Dini, M. Romanelli
Wetenschappelijk tijdschrift:
Advances in Wound Care