De huid en de lockdown: een op de drie heeft nu meer huidklachten dan vóór maart 2020

Zorgt de lockdown voor een slechtere huid? Dat onderzocht dr. Jetske Ultee onder ruim 2270 mensen. De uitkomsten zijn wisselend: 36 procent van de respondenten zag meer huidklachten in de spiegel dan vóór maart 2020; 26 procent heeft juist een mooiere huid gekregen in de afgelopen maanden en 38 procent zag geen verschil.

 

Huidproblemen tijdens de lockdown

Dr. Jetske Ultee vroeg 2273 mensen (eind december 2020, begin januari 2021) naar de invloed van de coronamaatregelen op hun huid. Wat was het effect? Meer dan een derde van de respondenten had het afgelopen jaar (meer) huidklachten als acne, rosacea en roodheid. 12 procent van de 2273 mensen had hiervoor geen huidproblemen, maar sinds maart 2020 opeens wel. Hoe komt dat?

Mondmasker lijkt regelmatig huidklachten te geven

Het is voor de veiligheid van jezelf en anderen natuurlijk belangrijk om mondkapjes te dragen. Maar helaas is er wel een significante negatieve correlatie met een verbetering van de huid (rs= -0,204, p= .000, N= 2262). Er is dus een link tussen een minder mooie huid en mondmaskers. Dr. Jetske Ultee: “Ik had al eerder gehoord over problemen door mondkapjes, maar dit onderzoek bevestigt dat nog eens.” Vooral acne, roodheid, droge huid en jeuk werden vaak genoemd als klacht door de respondenten. Hoe langer het kapje gedragen werd, hoe meer problemen ze zagen in de spiegel. Veel klachten kunnen overigens worden beperkt door een goede verzorging en reiniging.

Ongezonder dieet: meer snacken, meer zoetigheid en meer fastfood

Hoe gezond was het dieet van de respondenten van maart 2020 tot begin januari 2021? En welke invloed had dit op de huid? Mensen aten volgens dit onderzoek gemiddeld ongezonder, ze snackten meer, aten meer zoetigheid en ook fastfood als friet en pizza kwam wat vaker op tafel. Zo’n ongezonder eetpatroon heeft een significante negatieve correlatie met een mooiere huid (rs= -0,190, p= .000, N= 2262), dat betekent dus dat zo’n dieet samenhangt met een verslechtering van de huid. Als je vóór maart 2020 heel gezond at en daarna heel ongezond bent gaan eten, heb je 116 procent meer kans op een minder mooi huid.

Daartegenover staat dat 26 procent van de deelnemers juist een mooiere huid in de spiegel zag. Misschien ligt dat deels aan hun dieet, want de respondenten van dit onderzoek die gezond aten, gaven ook aan dat hun huid verbeterd was. “Ik ben al langer overtuigd van het belang van gezonde voeding voor een mooiere huid,” zegt dr. Jetske Ultee.

Slechtere nachtrust gelinkt aan meer huidklachten

Niet alleen het dieet lijkt een link te hebben met een verslechterde huid, hetzelfde geldt voor een slechtere nachtrust. Een minder goede slaapkwaliteit is namelijk ook gerelateerd aan een minder mooie huid. Gelukkig geldt het tegenovergestelde ook: langer slapen (rs= 0,168, p= .000, N= 2262) en een betere slaapkwaliteit (rs= 0,266, p= .000, N= 2262) laten een significante correlatie zien met een verbetering van de huid. Als je eerst 5 uur sliep en na maart 2020 7 tot 9 uur bent gaan slapen, dan heb je 2,4 keer meer kans op een mooiere huid. Hetzelfde geldt voor een betere slaapkwaliteit. Als je in maart 2020 heel slecht sliep en sinds de coronamaatregelen goed, dan heb je 4 keer meer kans op een mooiere huid. Dr. Jetske Ultee: “Er bestaat dus echt zoiets als een schoonheidsslaapje.”

Wat doet stress met de huid? 

In dit onderzoek is ook gekeken naar de hoeveelheid stress die mensen het afgelopen jaar hebben ervaren en de invloed daarvan op de huid. Dat stresslevel verschilde per persoon flink. Bijna de helft van de respondenten had evenveel stress als hiervoor; 39 procent had meer spanning. 14 procent ondervond juist minder stress. De impact van de coronamaatregelen verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Een hoger stresslevel heeft een negatieve significante correlatie met een mooiere huid (rs= -0,278, p= .000, N= 2262), stress heeft dus een link met een verslechtering van de huid. “Het is bekend dat stress kan zorgen voor (meer) puistjes, een droge huid en zelfs voor rimpels,” zegt dr. Jetske Ultee. “Helaas maakt stress sneller oud.” Gelukkig werkt het ook de andere kant op: minder spanning is volgens dit onderzoek juist weer gerelateerd aan een verbetering van de huid.

Meer dan een derde paste zijn beautyritueel aan

Hoeveel respondenten pasten hun badkamerritueel vanaf maart 2020 aan? Van alle respondenten heeft meer dan een derde zijn skincare-routine veranderd. In de leeftijdscategorie tot 19 jaar was dit zelfs 70 procent. Daarnaast hield 12 procent zich beter aan zijn skincare-routine en gebruikte 15 procent sinds de coronamaatregelen andere huidverzorgingsproducten. Ook de make-up bleef bij een deel onaangeroerd in de toilettas te liggen: 14 procent droeg het afgelopen jaar namelijk minder make-up, of maakte zich helemaal niet meer op. Wat voor effect op de huid heeft dat? Veranderingen aanbrengen in het badkamerritueel lijkt vooral invloed te hebben op het kwart van de respondenten dat een mooiere huid kreeg tijdens de lockdown. Al deze veranderingen zijn namelijk gelinkt aan een verbetering van de huid (rs= 0,145, p= .000, N= 2271).

“Voor een mooie huid moet je kijken naar het totaalplaatje”- dr. Jetske Ultee

Voor een op de drie mensen heeft de coronatijd dus voor een verslechterde huid gezorgd, mogelijk door mondkapjes, stress, een ongezonder dieet en een slechtere nachtrust. Maar bij een andere groep is de huid juist verbeterd. Een mooiere huid is gelinkt aan een gezonder dieet, minder stress, een betere nachtrust en een andere skincare. “Dit bevestigt wat ik al heel lang denk,” zegt dr. Jetske Ultee, “voor een mooie huid gaat het echt om het totaalplaatje: gezond eten, genoeg ontspanning, een goede nachtrust én een goede huidverzorging.”

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!