Dit moet je weten over vitamine A in je skincare
Hoelang heb jij je product met vitamine A in de kast staan? Al een half jaar? Dan kan het goed zijn dat 80% van de vitamine A in je crème of serum al vergaan is. Dit hangt wél van de vitamine A-vorm af. Recent onderzoek laat namelijk zien dat sommige vitamine A-vormen volledig afbreken na een tijdje gebruik, terwijl andere bijna helemaal aanwezig blijven in het product. Dit onderzoek heeft nogal wat consequenties voor welk product je het beste kunt kiezen. Daarom een kleine handleiding voor het kiezen én bewaren van een product met vitamine A.
De wetenschappers bekeken hoeveel vitamine A aanwezig blijft in skincareproducten na blootstelling aan warmte. De onderzoekers bewaarden daarvoor een aantal producten met verschillende vitamine A-vormen 6 maanden bij 25 graden, ook openden ze de verpakkingen om normaal gebruik na te bootsen. Daarna keken ze hoeveel vitamine A er afgebroken was. Ook onderzochten ze wat blootstelling aan licht deed met de vitamine A-vormen in de producten.
Vormen van vitamine A
Je hebt verschillende vitamine A-vormen. De bekendste vitamine A-vorm is misschien wel vitamine A-zuur (tretinoïne). Dit ingrediënt helpt bij acne en we weten ook dat het huidverjongend werkt. Producten met deze stof zijn alleen verkrijgbaar op recept. Ook in cosmetica vind je vitamine A terug. De belangrijkste vitamine A-vormen zijn retinol, retinyl palmitate en hydroxypinacolone retinoate (HPR). Hoe gevoelig zijn deze vitamine A-vormen voor warmte? En hoe kun je producten met vitamine A het beste bewaren?
Hoe snel breekt vitamine A af?
Alle vitamine A-vormen kunnen door blootstelling aan warmte snel minder werkzaam worden. Vooral retinol en retinyl palmitate breken snel af volgens deze studie. Na 6 maanden blootstelling aan 25 graden zat nog 25 tot 93% van de retinol in de 6 verschillende producten. Voor retinyl palmitate gold dat nog 20 tot 100% van de stof aanwezig was in 7 producten. Voor HPR bekeken de onderzoekers helaas maar één product, maar die kwam er wel goed uit. 95% van de vitamine A zat nog in het serum na 6 maanden blootstelling aan warmte.
Vitamine A houdt dus écht niet van warmte, hoewel dit een beetje verschilt per vitamine A-vorm. Voor alle producten met vitamine A geldt dat je ze beter niet te lang in een warme omgeving kunt laten staan. Wordt je badkamer erg warm? Kies dan liever een andere opbergplaats voor je skincare. Als je producten met vitamine A op voorraad hebt, dan is de koelkast de beste plaats.
Dit doet licht met vitamine A
De wetenschappers bekeken ook hoe goed de drie vitamine A-vormen tegen licht kunnen. De retinol in de crèmes (niet in de serums) was het beste bestand tegen licht. Zo bleef 64 tot 90% van de retinol aanwezig in 3 uit de 4 crèmes na een week. Met hydroxypinacolone retinoate moet je iets meer oppassen voor licht, want 40% van deze vitamine A-vorm was verdwenen na een week lichtblootstelling. Producten met retinyl palmitate scoorden het slechtste. Deze vorm van vitamine A was in alle producten namelijk volledig afgebroken na een week lichtblootstelling.
Koop dus geen vitamine A in een doorzichtige verpakking, dan kun je er bijna vanuit gaan dat het product niets moois meer voor je huid kan doen. Voor alle vormen van vitamine A is een airless verpakking waar geen licht bij kan komen de beste keuze.
Vitamine A blijft dus het beste werkzaam in een goede verpakking. Ook de bewaarplek en hoelang je het product bewaart is belangrijk. En dat begint al in de fabriek. Deze twee vragen moet je zeker stellen aan de winkel of webshop waar je het product wilt gaan aanschaffen: hoelang staat het al ‘in de schappen’ en op welke temperatuur? Dat geeft je een beetje een idee hoeveel vitamine A er nog in het product zit en of het product dus nog werkzaam is.
Nu je weet in welke verpakking vitamine A moet zitten en hoe je het product het beste kunt bewaren, ben je misschien ook wel benieuwd welke vitamine A-vorm het beste werkt. Hier lees je er alles over.