Dit weten mensen (niet) over zonbescherming

Zonnebrandcrème beschermt even goed als zonnebrandspray. Het smeren van een dunne laag zonnebrand zorgt ervoor dat je minder goed beschermd bent. Zijn deze stellingen waar of niet waar? Geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit zochten het uit. Ook checkten ze of deze kennis aanwezig is bij 169 mensen. De opvallendste uitkomsten deel ik graag met je.
 

➤  Ons onderzoek
 
Literatuuronderzoek
Een tijdje geleden heb ik vijf geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit gevraagd om informatie te verzamelen over zonnebrandcrèmes in wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben ze bijvoorbeeld uitgezocht of deze crèmes vroege huidveroudering en huidkanker kunnen tegengaan.
 
Enquête
Op basis van dit literatuuronderzoek hebben de geneeskundestudenten 12 stellingen geformuleerd. 169 mensen vulden daarna een enquête in waarin ze van deze 12 stellingen moesten aangeven of deze waar of niet waar waren.
 
De geënquêteerden
De 169 geënquêteerden zijn tussen de 16 en 75-plus. De grootste groepen zijn 24 jaar en 65-74 jaar met beide 20,71%. In de kleinste groep zaten 75-plussers (4,14%).
 

 

Zonnebrand beschermt tegen huidkanker

Waar of niet waar?
Zonnebrandcrème beschermt volgens de wetenschappelijke literatuur inderdaad tegen huidkanker. De studenten ontdekten ook nog dit interessante feit: vooral blootstelling aan uv A-straling geeft een verhoogd risico op huidkanker. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrèmes te gebruiken die je tegen zowel uv A- als uv B-straling beschermen.

 
Kennis van de geënquêteerden
De meeste mensen die de enquête invulden wisten gelukkig dat zonnebrandcrème beschermt tegen huidkanker (ruim 81%).

 

Zonnebrand beschermt tegen vroege veroudering van de huid

Waar of niet waar?
Deze stelling is waar. Uit verschillende artikelen blijkt dat regelmatig gebruik van zonnebrandcrème het risico op huidveroudering verkleint met 24% (!). En kies daarbij zeker voor een zonnebrandcrème die je huid ook beschermt tegen uv A-straling. Zo niet, dan verminder je het risico op huidveroudering niet.

 
Kennis van de geënquêteerden
Een groot deel van de geënquêteerden is ermee bekend dat zonnebrandcrème beschermt tegen vroege veroudering van de huid (bijna 74%).

 

De Sun Protection Factor (SPF) zegt alleen iets over de bescherming tegen uv B-straling, en niets over de bescherming tegen uv A-straling.

Waar of niet waar?
Je leest heel vaak dat de SPF die je op de verpakking van je zonnebrandcrème vindt, alleen iets zegt over de bescherming tegen uv B-straling. Maar dat is niet waar. De SPF geeft je ook een idee van de uv A-bescherming.
 
Wel is dit een ingewikkeld verhaal. Om de SPF van een zonnebrandcrème te bepalen wordt gekeken hoeveel licht er nodig is om zichtbare roodheid te veroorzaken op de huid. De hoofdverantwoordelijke voor roodheid is uv B-straling. Dus die SPF geeft in principe de bescherming tegen uv B-straling aan.
 
Toch zegt die SPF ook iets over uv A-straling. De Europese Unie heeft namelijk verplicht gesteld dat de uv A-bescherming minstens een derde is van de uv B-bescherming. Bij een factor 30 is de uv A-bescherming dus in ieder geval ‘factor’ 10. Een hogere SPF betekent dus dat de zonnebrand beter beschermt tegen uv A-straling.

 
Kennis van de geënquêteerden
Het verbaasde me niet dat maar ongeveer 15% van de mensen wist dat de SPF ook iets zei over de bescherming tegen uv A-straling. Wel vond ik het opvallend dat er weinig kennis is over de verschillende soorten straling van de zon. Meer dan 40% van de geënquêteerden gaf namelijk aan niet te weten wat het verschil is tussen uv A- en uv B-straling. Nog eens 12,43% wist dit verschil niet en had ook geen idee wat de SPF inhoudt.
 
Lees hier meer over het verschil tussen uv A- en uv B-straling.

 

Zonnebrandspray beschermt de huid even goed als zonnebrandcrème

Waar of niet waar?
Deze stelling klopt niet. De bescherming van een spray is minder goed dan van crème. Dat komt onder andere door de wind. Bij een windsnelheid van 10 km/h kan meer dan een derde van de zonnebrandspray verloren gaan. Als de windsnelheid 20 km/h is, kan dit zelfs oplopen tot 93% van de zonnebrandspray.

 
Kennis van de geënquêteerden
Maar ruim 24% van de geënquêteerden is hiervan op de hoogte. Meer dan 43% dacht dat een zonnebrandspray even goed beschermt als een zonnebrandcrème en ongeveer 31% wist dit niet.

 

Het smeren van een dunnere laag zonnebrand zorgt ervoor dat je huid minder goed beschermd is

Waar of niet waar?
Deze stelling is waar. Je moet 2 mg zonnebrandcrème per cm2 huid smeren, wil je de bescherming krijgen die op de verpakking staat (in deze blog lees je hoe je dat doet). De meeste mensen blijken volgens onderzoek maar 20 tot 60% van de aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Daarmee werkt je zonnebrandcrème maar voor 30 tot 50%. Dat betekent dus dat die factor 30 eigenlijk een factor 9 tot 15 is geworden.

 
Kennis van de geënquêteerden
Bijna 37% van de mensen die de enquête invulde wist dat het smeren van een dunnere laag zonnebrand je huid minder goed beschermt tegen de zon. Maar bijna de helft dacht dat een dunnere laag net zo goed werkte. Dat is best een groot deel van de geënquêteerden en dat terwijl deze kennis zo belangrijk is … Als je te weinig zonnebrand aanbrengt, kun je heel gemakkelijk verbranden en zonschade oplopen.

 

Meer kennis is nodig

Ik ben heel blij om terug te zien dat de geënquêteerden wisten dat zonnebrandcrème beschermt tegen huidkanker en huidveroudering. Maar ook mist er kennis: over de SPF, over zonnebrandsprays én dat als je dunner smeert je huid minder goed beschermd is tegen de zon.
 
Het is dus heel belangrijk dat hier meer voorlichting over komt, want alleen met de juiste kennis kun je je huid echt goed beschermen tegen uv-straling én de gevolgen ervan.

 


Uitvoering door:
Aylin Özdemir, Daan Willekens, Kemi Lin, Mehdi El Mouttaki, Wesley Larner, studenten geneeskunde, Erasmus Universiteit

Onderzoeksinstituut:
Research Institute Skinwiser in samenwerking met de Erasmus Universiteit

 

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen