Huidklachten door voeding. Toont de IgG4-test de voedseltriggers aan?

Huidklachten kunnen soms het gevolg zijn van bepaalde voeding. Maar vaak is het nog heel lastig om erachter te komen wat dan precies de boosdoeners zijn. Je kunt dan een eliminatiedieet doen. Hierbij verwijder je ‘verdacht’ eten uit je dieet en vervolgens herintroduceer je het weer om een verband te vinden met je klacht. Dit is helaas wel een tijdrovend proces. Sneller is de IgG4-test, die meet door een bloedtest de gevoeligheid voor verschillende soorten voeding. Maar is deze test wel betrouwbaar? Dit heb ik samen met een groep geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit onderzocht.

➤ Wat hebben ‘onze’ studenten onderzocht?

De geneeskundestudenten hebben wetenschappelijke studies bekeken om de betrouwbaarheid van de IgG4-test te onderzoeken. Verder zijn er interviews afgenomen bij een internist allergoloog/klinisch immunoloog, kinderallergoloog, biochemicus en een huisarts om erachter te komen hoe de reguliere geneeskunde over deze test denkt. Om een volledig beeld te krijgen is er ook gesproken met orthomoleculaire en natuurgeneeskundige therapeuten die de IgG4-test gebruiken.

Intolerantie en allergie: wat is eigenlijk het verschil?

Sommige mensen ervaren ongewenste reacties na het eten van bepaalde voeding. Ze krijgen dan bijvoorbeeld last van darmklachten, jeuk of benauwdheid. Vaak is er dan sprake van een voedselallergie of -intolerantie. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem op proteïnes in bijvoorbeeld vis, noten of koemelk. Bij blootstelling maakt het lichaam een antistof (vaak IgE) aan om deze proteïnes ‘onschadelijk’ te maken. Hierdoor kun je last krijgen van jeuk, een loopneus, tranende ogen en/of benauwdheid. Deze klachten kunnen vrij heftig en soms zelfs levensbedreigend zijn en ontstaan vrij snel na het eten van het voedingsmiddel.

Bij een voedselintolerantie reageert je lichaam op voeding zonder een directe reactie van het immuunsysteem. Je lichaam kan bijvoorbeeld een bepaalde stof niet volledig afbreken omdat hiervoor het juiste enzym mist. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie, wanneer lactose (melksuiker) niet goed verteerd kan worden. Vaak kan je dan wel een kleine hoeveelheid verdragen voordat er klachten ontstaan.

De verschijnselen die bij een voedselintolerantie optreden, zijn vaak minder heftig en minder acuut dan bij een voedselallergie. Wel kan het langdurig negeren van een intolerantie de darmen op den duur beschadigen.

IgG4-voedseltest: hoe werkt die?

In het bloed zitten antistoffen (immunoglobulinen (IG)). Ze behoren tot het immuunsysteem en beschermen je lichaam. Er bestaan verschillende soorten immunoglobulinen, waaronder de immunoglobuline G: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4. Deze IgG-antistoffen worden gelinkt aan een immuunreactie op voedsel. Om de gevoeligheid voor voeding te testen, kijken de alternatieve geneeswijzen meestal naar de antistof IgG4. Bij de iGg4-test wordt bloed afgenomen en blootgesteld aan verschillende voedselcomponenten die bijvoorbeeld zitten in tarwe, ei of in een appel. Hoe meer de antistof IgG4 in het bloed reageert met een component, des te sensitiever de persoon zou zijn. Bij een hoge gevoeligheid voor een voedingsmiddel wordt aangeraden om het te vermijden.

Is de test betrouwbaar?

Er zijn maar weinig studies gedaan naar de betrouwbaarheid van IgG4-tests.  Twee onderzoeken laten zien dat deze methode niet in staat is om een allergie of intolerantie aan te tonen. Dit waren echter studies met minder dan twintig proefpersonen.* Ook uit de afgenomen interviews met de specialisten uit de reguliere geneeskunde blijkt dat de test niet als betrouwbaar wordt gezien. De belangrijkste reden hiervoor is dat iedereen IgG4 aanmaakt bij het consumeren van bepaalde voeding. De IgG4 blijkt een normale reactie te zijn van het immuunsysteem dat het voedingsmiddel goed getolereerd wordt.

De natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapeuten die meededen aan het onderzoek blijken wat positiever te zijn over de test. Twee daarvan gaven aan dat de methode betrouwbaar is mits je in de bloedtest de verschillende IgG’s (IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4) onderzoekt. Maar hiervoor is nog geen bewijs uit de wetenschap.

Hoe worden voedselintoleranties nu getest?

Op dit moment is een voedselintolerantie meestal te achterhalen door een eliminatiedieet te doen onder begeleiding van een diëtist. Hierbij worden mogelijke voedingstriggers systematisch verwijderd uit het dieet en daarna weer geïntroduceerd. Bij een lactose-intolerantie is de ademtest bij de huisarts de snelste optie en bij een glutenintolerantie kun je een bloedonderzoek doen.

Bij het (tijdelijk) vermijden van voeding is het van belang dat er geen tekorten aan vitamines en mineralen ontstaan. Het is dus verstandig om je aangepaste menu aan te vullen met andere voeding of supplementen.

Conclusie

Voorlopig is er onvoldoende bewijs dat de IgG4-test werkt. Twee studies tonen namelijk aan dat de IgG4-test niet geschikt is om intoleranties en allergieën te achterhalen. Dit waren echter onderzoeken met minder dan 20 proefpersonen. Een onderzoek waarbij meer mensen getest worden kan uitsluitsel geven. Daarnaast zou het goed zijn als de rol van IgG4 bij voedselintoleranties verder uitgezocht wordt.

 

* Studie naar de IgG4 test: Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.2008.01705.x

* Unreliability of IgE/IgG4 antibody testing as a diagnostic tool in food intolerance.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10024224


Looptijd onderzoek:
December 2019 – maart 2020

Uitvoering door:

Viënne van Eijmeren, Amal Haddouche, Frederique Meinsma, Vedika Ramnarain, Suzanne Ribbe, Yasamin Saeb, studenten geneeskunde, Erasmus Universiteit

Onderzoeksinstituut:
Research Institute Skinwiser in samenwerking met de Erasmus Universiteit

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!