Wat doen natuurlijke oliën voor de huid

Natuurlijke oliën worden veelvuldig gebruikt in cosmeticaproducten. Wat zijn dit eigenlijk voor stoffen, hoe worden ze gewonnen en wat doen ze voor de huid? En: welke oliën kunnen irritatie geven? In dit review-artikel worden de meest gebruikte oliën belicht.

Wat zijn natuurlijke oliën

Onder natuurlijke oliën vallen plantaardige-, minerale- en essentiële oliën. Het onderscheid zit ‘m in de herkomst en winning. Ook de werking van de ingrediënten op de huid verschilt. Over het algemeen kun je stellen dat minerale oliën een veilige keuze vormen voor de huid. Essentiële oliën geven daarentegen een hoge kans op irritatie en allergie. Een overzicht van de werking en bijwerkingen.

Minerale oliën

Hoewel minerale oliën geclassificeerd worden als synthetisch, vallen ze wel onder het kopje natuurlijke oliën. Deze oliën worden gewonnen uit plankton en algen. Ze worden vooral gebruikt ter verzachting van de huid.
Bijwerkingen: Minerale oliën hebben een geringe kans op bijwerkingen en worden daarom door veel dermatologen geadviseerd.

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën worden verkregen uit zaden, noten en delen van planten via persing of oplosmiddelextractie. Plantaardige oliën bevatten glycerine, een zogenaamde humectant, waardoor water aangetrokken kan worden naar het stratum corneum vanuit de dermis. Door het hoge gehalte aan linoleic acid kunnen plantaardige oliën ook een bijdrage leveren aan het herstellen van de barrière.

Bijwerkingen: Van oliën gewonnen uit avocado’s, cashew, macadamia, olijven, sesamzaad, sojabonen en zonnebloemen zijn er rapporten dat deze contact dermatitis kunnen veroorzaken. Olijfolie heeft overigens goede anti-inflammatoire eigenschappen. Toch kan dit ingrediënt voor irritatie zorgen.

Kokosnootolie Er is vooral veel onderzoek gedaan naar virgin coconut oil (VCO). Dit product blijkt net zo veilig en effectief als minerale olie. Een aantal onderzoeken laat zelfs zien dat VCO superieur is aan minerale oliën.

Essentiele oliën:

Deze stoffen vormen de wezenlijke olie uit de cellen, holtes, klieren, wortels, stengels, bladeren, bloemen, vruchten, zaden en haren van planten verwerkt door koude pers, stoom of droge destillatie zonder enige chemicaliën. Essentiële oliën worden vooral gebruikt om geur te geven aan producten. Bijwerkingen: Parallel aan de groei in populariteit van deze ingrediënten loopt een toename van het aantal gevallen van contact dermatitis. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 79 bekende essentiële oliën een allergische contact dermatitis kunnen veroorzaken. Sommige van deze oliën zijn zeldzaam, maar op de lijst staan ook enkele veelgebruikte oliën als ylang ylang, jasmine absolute, sandalwood, tea tree, lavendel, pepermunt, geranium, roos en turpentine olie.

Regels voor gebruik

Om het sterk stijgende aantal meldingen van allergieën voor essentiële oliën in de hand te houden, heeft de Europese Unie inmiddels een limiet gesteld (max 0,01%) aan de concentratie parfum in rinse-off en leave-on cosmetica. De regels voor aromatherapeutische producten zijn echter minder streng. Deze kunnen zomaar tien keer meer bevatten dan de toegestane hoeveelheid voor ‘gewone’ cosmetica. Professionele aromatherapeuten wordt dan ook geadviseerd om de oliën te verdunnen.

Natuurlijk veilig?

Alle natuurlijke oliën werken als emollients; door het opvullen van ruimtes in de huid laten ze een zacht en glad gevoel achter. Mineralie oliën werken vooral occlusief. Dat wil zeggen dat ze een laagje vormen op de huid waardoor het vochtgehalte wordt bewaakt. Hierdoor is de kans op een allergische reactie laag waarmee deze oliën een goede keuze zijn om de huidbarrière te helpen herstellen. Ook plantaardige oliën helpen de huidbarrière te herstellen. De beste natuurlijke keuze lijkt virgin coconut oil. Door het grote risico op irritatie en allergische reactie zijn essentiële oliën niet geschikt om de huid te verzachten en of te herstellen.


Originele titel:
Natural (Mineral, Vegetable, Coconut, Essential) Oils and Contact Dermatitis

Jaar:
2016

Auteurs:
Vermén M. Verallo-Rowell, Stephanie S. Katalbas, Julia P. Pangasinan

Tijdschrift:
Current Allergy Asthma Reports

Conflict of interest:
Dr. Verallo-Rowell is mede-oprichter van de huidverzorgingslijn Hypoallergenics

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!