• Niacinamide

Wat doet niacinamide bij acne

Over niacinamide en de huid is al veel geschreven. In 2014 werden de positieve effecten van de stof al eens uiteengezet bij rosacea, bij puistjes en zelfs in de preventie van huidkanker. In deze nieuwe review is nog eens specifiek gekeken naar de rol van niacinamide, zowel in crèmes als in een vitaminepilletje, in de behandeling van acneklachten.

Nicotinamide (beter bekend als niacinamide) is een vitamine met anti-inflammatoire eigenschappen. Je vindt de stof daarom ook veel terug in huidverzorgingsproducten, maar bijvoorbeeld ook in supplementen. In deze review is gekeken naar wat er nu eigenlijk precies bekend is over het effect van niacinamide in de behandeling van acneklachten – zowel oraal als topicaal. Er werden tien studies gevonden die voldeden aan de zoekcriteria.

Vermindering acneklachten

In acht van de tien studies werd een significante vermindering aangetoond van acneklachten bij gebruik van niacinamide. In vier van de tien ‘gewogen’ studies werd alleen nicotinamide gebruikt; in vier andere studies gebruikten de onderzoekers nicotinamide in combinatie met een ander product; en in twee van de tien studies werd het effect beschreven van een orale vorm van nicotinamide (in combinatie met andere stoffen).

Het artikel bevestigt nog eens wat we al weten over niacinamide in huidverzorging: het werkt (ook) goed bij acneklachten. Maar hoe zit dat met niacinamide in pilvorm? Helpt het je huid ook om de stof via een vitaminesupplement te slikken?

Wat doet orale niacinamide?

Er werden (maar) twee onderzoeken gevonden, waarin orale nicotinamide werd toegepast en onderzocht in de behandeling van acne. In een onderzoek uit 2006 werd daarbij een mixsupplement bestudeerd: orale nicotinamide (750 mg) in combinatie met zink (25 mg), koper (1,5 mg) en foliumzuur (500 mcg). Patiënten met acne of rosacea werden in twee groepen verdeeld: een groep kreeg alleen het supplement en de andere groep kreeg het supplement + antibiotica. Er was na 8 weken een “matige” tot “grote” verbetering van het uiterlijk bij 79% van de mensen. Opvallend was dat er geen significante verbetering werd gezien bij de mensen die met antibiotica + supplement behandeld werden tegenover de groep met alleen het supplement als behandeling.

Het andere onderzoek, gepubliceerd in 2012, maakte ook gebruik van een combinatie van stoffen: in dit geval nicotinamide, azelaïnezuur, zink, pyridoxine, koper en foliumzuur. Ook hier bleek een significante verbetering te zijn in de acne. Bij dit onderzoek echter, mochten de deelnemers hun bestaande acnebehandeling gewoon voortzetten. Dat maakt het lastig te stellen wat precies verantwoordelijk is geweest voor de verbetering: het supplement en/of de acnebehandeling.Er is (nog) geen enkele studie gedaan naar het effect van alléén orale niacinamide (zonder andere stoffen) bij puistjes.

Niacinamide bij onrustige cellen

Niacinamide is wel getest is op het gebied van huidkanker. In een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek met controlegroep is gekeken is naar het effect van de vitamine bij patiënten met actinische keratose. De vorming van basaalcelcarcinomen en actinische keratoses bleek significant te zijn verminderd bij de groep die vier maanden lang 500 mg nicotinamide kreeg in vergelijking met de groep die een placebo kreeg.

Wel of geen supplementen gebruiken?

Het gebruik van (orale) supplementen laat zich vaak lastig onderzoeken bij zowel gezonde als zieke mensen. Op grond van de tot nu toe gepubliceerde onderzoek lijkt het sowieso geen kwaad te kunnen om dagelijks 750mg nicotinamide te nemen bij het ontbijt… Hier geldt wel, overdosering zou mogelijk wél kwaad kunnen, dus ga niet overdrijven.


Originele Titel:
The role of nicotinamide in acne treatment

Onderzoek:
Review

Auteurs:
Frances M. Walocko |Ariel E. Eber|Jonette E. Keri |Mana A. AL-Harbi|Keyvan Nouri

Wetenschappelijk tijdschrift:
Dermatologic therapy

Publicatie:
Februari, 2017

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!