Nieuw ingrediënt voor zonbeschermingsproducten ontdekt?
Oké, we zijn nog niet zover, maar het lijkt er wel aan te komen … Een nieuw ingrediënt dat nóg betere bescherming biedt tegen de zon. Alhoewel, nieuw? Dat klopt eigenlijk niet helemaal. Want we hebben het over de lichaamseigen stof melanine; het pigment dat ons onder andere beschermt tegen de zon. Zouden de slimme eigenschappen van dit stofje nagebootst kunnen worden om de huid nóg beter te beschermen? Een nieuwe doorbraak in onderzoek maakt dit wellicht goed mogelijk …
Zo slim functioneert ons lichaam
Ik kan me erover blijven verbazen hoe bijzonder ons lichaam functioneert. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar hoe het reageert op zonlicht. Zodra onze huid daarmee in contact komt, reageren cellen daarop door het stofje melanine aan te maken. Dit is een pigment dat ervoor zorgt dat je huid donkerder van kleur wordt. Deze verkleuring is in feite een beschermingsreactie, want op die manier beschermt melanine het DNA in onze cellen tegen mogelijke schade.
Veelzijdig, maar ook mysterieus
Maar het pigment heeft nog meer bijzondere eigenschappen. Zo bepaalt het de kleur van onze huid, haren en ogen. En het heeft een krachtige (antioxidant) werking tegen vrije radicalen, dit zijn schadelijke stoffen die onder andere huidveroudering veroorzaken. Ook is bekend dat huidkanker minder vaak voorkomt bij mensen met een donkere huid (met dus meer melanine) dan bij mensen met een lichte huid. Maar hóe melanine exact werkt, is nog niet bekend. Dat komt omdat de stof erg instabiel is en daardoor moeilijk onderzocht kan worden. Toch is daar onlangs verandering in gekomen …
Doorbraak in onderzoek
Is het mogelijk dat we op het punt staan om een nieuw ingrediënt voor zonbeschermingsproducten te ontwikkelen? Een publicatie over een nieuwe doorbraak in onderzoek lijkt dit wel te suggereren. Wetenschappers hebben namelijk een belangrijke eigenschap van melanine kunnen ontrafelen. Hiervoor hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van een zogenaamd derivaat, dat is een ‘afgeleide stof’ – in feite een nagemaakte ‘imitatiestof’ – dat vergelijkbare eigenschappen heeft als in dit geval (kenmerken van) melanine. Het voordeel van zo’n derivaat is dat het stabiel genoeg is voor onderzoek, in tegenstelling tot de stof melanine.
Goed nieuws
Dankzij deze onderzoeksmethode is nu meer bekend geworden over de mogelijkheid van melanine om uv-stralen om te zetten in warmte. Op die manier beschermt melanine de huid tegen zonlicht (zowel tegen uv A- als uv B-stralen). Wat ook opviel: het molecuul dat dit teweegbrengt is zó klein dat er weinig voor nodig is om dit beschermende effect te bereiken. Dit is goed nieuws, want deze nieuwe inzichten maken het mogelijk om verder onderzoek te doen naar de werking van deze stof in combinatie met andere ingrediënten.
Mogelijkheden voor de toekomst
Wanneer de slimme eigenschappen van deze stof ook in andere samenstellingen effectief blijken te werken, zou dit impact kunnen hebben op toekomstige productontwikkelingen, zeker als het gaat om zonbeschermende producten. Wie weet dat dit stofje het mogelijk gaat maken om de huid nóg beter te beschermen tegen de zon. En dit alles dankzij de slimme eigenschappen van onze lichaamseigen stof melanine …
Oorspronkelijke titel: Indole-5,6-quinones display hallmark properties of eumelanin.
Auteurs: Xueqing Wang, Lilia Kinziabulatova, Marco Bortoli, Anju Manickoth, Marisa A. Barilla, Haiyan Huang, Lluís Blancafort, Bern Kohler, Jean-Philip Lumb.
Tijdschrift: Nature Chemistry
Publicatie: 18 mei 2023