• Onderzoek ouders acne kinderen

Jeugdacne: beter voorkomen dan genezen

Acne heeft veel invloed op het zelfvertrouwen van een kind. Maar hoe serieus nemen ouders acne bij pubers? En bij jongere kinderen? Dat heb ik onderzocht. Ik vroeg bijna 200 ouders naar de aanpak van acne bij hun kinderen. En heel begrijpelijk: veel ouders weten niet altijd wat te doen. Dat wil ik veranderen. Want tijdig behandelen is belangrijk.

 

Dr. Jetske Ultee: “Acne kan een flinke deuk schoppen in het zelfvertrouwen.”

 

Ouders niet goed genoeg op de hoogte

Ruim 9 op de 10 pubers krijgen ermee te maken: acne. Uit internationale onderzoeken weten we dat acne een flinke deuk kan schoppen in het zelfvertrouwen. Het kan zelfs leiden tot gedachten over zelfmoord. En dat raakt mij enorm! Juist omdat ik weet dat er zoveel manieren zijn om acne aan te pakken. En hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Maar doen we dat ook, in Nederland? Of onderschatten we misschien wat acne doet met onze kinderen, aangezien acne ‘normaal’ is? Ik wilde weten: hoe serieus nemen we acne bij kinderen voor en in de puberteit? In een vragenlijstonderzoek vroeg ik daarom bijna 200 ouders hoe zij denken over de aanpak van acne. Ruim de helft (58%) kon uit ervaring vertellen: zij hebben kinderen (gehad) met acne. En het blijkt, heel begrijpelijk, dat veel ouders niet altijd weten wat te doen.

Je puber krijgt acne. Wat nu? Medicijnen?

Bijna 6 op de 10 ouders (59%) zeggen het gebruik van medicijnen tegen acne bij hun pubers zo lang mogelijk uit te stellen. Ergens snap ik de drempel voor behandeling, zeker met antibiotica. Al lang is bekend dat we daar zuinig mee om moeten springen, om resistentie te voorkomen. Maar voordat acne ernstige vormen aanneemt, is het echt belangrijk om niet aan te modderen en op tijd in actie te komen voor een gerichte en snelle verbetering met medicatie. Lang niet altijd is daar antibiotica voor nodig. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden om acne te behandelen.

 

Zo kun je bij de eerste tekenen van acne de huidklacht al met kleine aanpassingen onder controle krijgen. Vaak hoef je daarvoor ook niet naar de huisarts. Dan kun je denken aan het dagelijks reinigen van de huid, een exfoliant met fruitzuur gebruiken en een hydraterende crème aanbrengen met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. Zie je geen verbetering na 6 à 8 weken of verergert de acne? Wacht dan niet te lang en schakel op tijd hulp in van je huidtherapeut, huisarts of dermatoloog om een hele hoop ellende en een behandeling met zware medicatie voor te zijn.

 

Dr. Jetske Ultee: “De routine die je als puber tegen acne gebruikt, zorgt niet alleen voor minder acne, maar ook voor ‘the future you’: een stralende huid in de toekomst.”

Nog eens goed voor je huid ook

Zie je wel verbetering na die paar weken? Stimuleer je kind dan om door te gaan met deze routine. De neiging is namelijk vaak om te stoppen zodra het goed gaat. Dat merk ik ook bij mijn kinderen. Maar door vol te houden, voorkom je nieuwe puistjes. En weet je wat het mooiste hieraan is? De routine die je als puber tegen acne gebruikt – op de juiste manier reinigen, vitamines, fruitzuren en natuurlijk zonbescherming – zorgt niet alleen voor de preventie van acne, maar ook voor ‘the future you’: een stralendere huid en minder huidveroudering en -schade in de toekomst.

 

Acne vóór de puberteit? Dat bestaat. En hulp is nodig.

Acne bij kinderen van 7 tot 12 jaar (dat heet ook wel pre-puberale acne) geeft een grotere kans op ernstige acne in de puberteit of als volwassene. Het is belangrijk om juist dan al de onrust in de huid binnen de perken te houden. Onder meer om littekens te voorkomen. Maar 7 op de 10 ouders zijn zich hier niet van bewust. 40% van de ouders vindt namelijk dat kinderen van 7 tot 12 jaar die acne hebben, beter nog niets hiervoor kunnen gebruiken. En bijna 30% van de ouders weet gewoon niet of ze iets moeten doen. Dat is best zorgelijk.

 

Misschien moeten we een beetje wennen aan het idee dat pre-puberale kinderen acne kunnen krijgen. De groep die dit overkomt is niet groot (tot 4 procent van de kinderen tussen 7 en 10 jaar), maar neemt toe. En die kinderen hebben hulp nodig om langetermijngevolgen te voorkomen. Bij meiden kan acne vóór de puberteit trouwens ook wijzen op overmatige productie van mannelijke hormonen. Heel belangrijk dus om oplettend te zijn en op tijd aan de bel te trekken voor de juiste behandeling.

 

Fabel of feit

Over acne gaan er nog altijd best wat fabels rond. Wat is waar en wat niet?

> Pubers moeten andere skincare gebruiken dan volwassenen
Klopt niet

Je ziet op sociale media veel misinformatie voorbijkomen, maar dit klopt wel: pubers mogen inderdaad dezelfde skincare-producten gebruiken als volwassenen. Weten ouders dat ook? Ik legde de ouders de stelling voor: ‘Pubers moeten andere huidverzorging gebruiken tegen acne dan volwassenen’. 4 op de 10 ouders weten dat dat niet klopt: zij waren het oneens met deze stelling. Ongeveer een kwart (27%) was het er wel mee eens. En een derde (31%) wist het niet. Bijna 6 op de 10 ouders weten dus niet welke producten het meest geschikt zijn voor pubers. Ik hoop dat ik hen bereik met mijn tips. Lees in de blog Alles wat je moet weten over acne meer over hoe je de huid met puistjes verzorgt en welke behandelingen er zijn.

 

> Make-up verergert acne bij pubers
Niet per se waar

60% van de ouders denkt dat make-up acne verergert bij pubers, maar dit klopt zeker niet altijd. Het is dan wel heel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt en altijd je make-up van je gezicht verwijdert voor het slapen.

 

> Agressieve huidverzorging is het beste voor pubers
Fabel

Bij zoveel mensen zit ingebakken dat je bij acne de huid moet ‘strippen’ met agressieve producten, zoals toners met alcohol en scrubs met korreltjes. Maar daarmee maak je juist de beschermlaag van de huid stuk, met nog meer onzuiverheden tot gevolg. Agressieve producten zorgen dus voor alleen maar meer ellende. Mild is het toverwoord voor elke huid, maar zeker voor de gevoelige acnehuid.

 

> Snelle suikers, ongezonde vetten en (te) veel zuivel verergeren acne
Waar – maar niet bij iedereen

De meeste ouders weten dat snelle suikers, ongezonde vetten en (te) veel zuivel acne erger kunnen maken bij pubers. Goed dat ze zich daarvan bewust zijn, want dat klopt. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen: niet elke puber reageert daar (even) heftig op. En sommigen reageren juist op andere voedingsmiddelen. Welke voedingstriggers iemand heeft, verschilt per persoon. Daarom kan het handig zijn om een voedingsdagboekje bij te houden, zo kun je erachter komen wat de huidklachten veroorzaakt. In mijn blog ‘Alles wat je moet weten over voeding en de huid’ vertel ik meer over voeding en acne en hoe je zo’n voedingsdagboekje bijhoudt.

 

Zo zag mijn onderzoek eruit

  • Ik heb de lezers van mijn nieuwsbrief gevraagd mee te doen aan mijn onderzoek onder ouders.
  • Bijna 200 ouders hebben meegedaan. Zij vulden online een vragenlijst in.
  • De vragenlijst bestond uit een aantal vragen en een aantal stellingen. Van die stellingen moesten deelnemers aangeven of ze het daarmee (on)eens waren of het niet wisten. Ik schreef er niet bij of een stelling juist was of niet.
  • 58 procent van de deelnemers had kinderen met acne (gehad). Bij 16 procent van deze groep begon de acne op een leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Volgens de wetenschap ligt dit percentage gemiddeld lager, tot 4 procent. Bij de rest ontstond deze huidaandoening tussen de 12 en 18 jaar.

 
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Je mag mij natuurlijk ook altijd benaderen voor een interview. Mail of bel dan even naar Getty Verhulsdonk: getty@dr-jetskeultee.nl, T: +31 (0)10 43 63 276.

 

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!