Hoe werkt een peeling met salicylzuur?

Een peeling met salicylzuur kan huidproblemen zoals acne, melasma en fijne rimpels verbeteren. De kans op bijwerkingen, zoals het verkleuren van de huid, is daarbij zeer klein. Wat is precies een peeling en hoe werkt het ingrediënt salicylzuur? 

Wat is een chemische peeling?

Bij een chemische peeling wordt voor korte tijd een peelingmiddel aangebracht op de huid (meestal niet langer dan 5 minuten). Dit middel maakt op een gecontroleerde manier schade aan de huid: het middel lost als het ware de bovenste huidlaag op. Soms reikt de peeling ook tot de diepere huidlagen. Een peeling vermindert zo de oppervlakkige schade aan de huid en zorgt -na herstel- voor een meer egale huid.

 

 

Hoe diep een peeling werkt, hangt van verschillende eigenschappen af, zoals het gebruikte ingrediënt, de concentratie, het oplosmiddel en de pH-waarde van het product. Oppervlakkige peelings dringen niet verder door dan de epidermis (bovenste huidlaag). Middeldiepe peelings dringen door tot en met de papillaire dermis.

 

 

 

 

 

 

Ter vergelijking: exfoliërende producten voor dagelijks gebruik met salicylzuur (concentratie tot en met 2%) dringen niet verder dan het stratum corneum (toplaag van de epidermis) en verwijderen dus alleen de bovenste huidcellen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doet de stof salicylzuur in de huid?

In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
De chemische opbouw van salicylzuur lijkt op die van aspirine, wat salicylzuur ook onstekingsremmend maakt. Daarnaast heeft salicylzuur antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Salicylzuur heeft ook een mild verdovend effect, waardoor het weinig prikt bij het aanbrengen op de huid.

Welke concentratie wordt gebruikt?

Bij chemische peelings in het gezicht worden producten gebruikt met een maximale concentratie van 30%. Deze peelings vallen onder de oppervlakkige’ peelings. 50% salicylzuur wordt soms gebruikt in de dermatologie, bijvoorbeeld bij de behandeling van actinische keratose op de handen.
Bij behandeling van de huid in het gezicht, wordt vaak gekozen voor 3 tot 6 peelings, met een tussenpoze van twee tot vier weken.

Wanneer wordt gekozen voor salicylzuur?

Salicylzuurpeelingen kunnen effectief zijn in de behandeling van de volgende huidproblemen:

  • Acne vulgaris
  • Melasma (zwangerschapsmasker)
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (verkleuring na beschadiging van de huid)
  • Sproeten
  • Ouderdomsvlekken (levervlekken)
  • Zonschade
  • Geruwde huidtextuur
  • Fijne rimpels

Salicylzuurpeelingen zijn niet geschikt wanneer sprake is van:

  • Allergie voor salicylaten
  • Eczeem in het te behandelen gebied
  • Een infectie
  • Zwangerschap
  • Gebruik van isotretinoïne
  • Huid maligniteiten
  • Zongebruinde huid

Bijwerkingen

Een mogelijke bijwerking van de toepassing van een peeling, is de ontwikkeling van pigmentvlekken. Mensen met een donkere huidskleur lopen meer risico dan mensen met een lichte huidskleur. Salicylzuur staat bekend als een relatief veilige peeling: de kans op pigmentvlekken is vrij klein, ook bij mensen met een donkere huidskleur.

Om de kans op pigmentvlekken te verkleinen, is het belangrijk om gedurende de periode van behandelingen zonnebrandcrème te gebruiken.


Titel
Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review

Jaar
2015

Auteurs
Tasleem Arif

Wetenschappelijk tijdschrift
Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!