• Peelings

Peelings geven huid én zelfvertrouwen een boost

Peelings zijn populaire behandelingen. Als medische therapie bij acne, littekens, melasma en rosacea, maar vooral ook als cosmetische opfrisbeurt. Niet alleen de huid krijgt een oppepper , ook het zelfvertrouwen, zo laat deze studie zien. 

Chemische peeling: wat houdt dat in?

Bij een chemische peeling wordt met behulp van een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur of salicylzuur, het bovenste (verdikte) laagje van de huid ‘verwijderd’. Dat wil zeggen: de ingrediënten die op de huid worden aangebracht zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt. Oneffenheden zoals littekens, puistjes of zonschade kunnen hierdoor bijvoorbeeld minder zichtbaar worden. Bovendien wordt met een peeling de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, waardoor de huid steviger wordt.

Chemische peelings worden daarom niet alleen ingezet bij mensen met medische huidklachten als ernstige acne of littekens. De gezichtsbehandeling wordt tegenwoordig vaak gedaan om cosmetische redenen, voor het opfrissen van een vermoeide, doffe en/of verouderde huid. Dit doet patiënten zowel vanbuiten als vanbinnen goed, zo blijkt nu uit onderzoek. Niet alleen de huid knapt op van de behandeling, ook het zelfvertrouwen stijgt, concluderen Griekse onderzoekers. Voor verschillende groepen mensen bekeken zij de ‘psychische winst’ van een chemische peeling.

Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd 

Aan de studie, uitgevoerd door de afdelingen dermatologie en psychiatrie van respectievelijk het Andreas Sygros Hospital en het Attikon University Hospital in Athene deden 197 mensen van middelbare leeftijd mee. 59 daarvan deden een cosmetische peeling, bijvoorbeeld voor het verbeteren van rimpels en andere tekenen van huidveroudering. 67 deelnemers ondergingen juist een therapeutische peeling, voor acne, acne-littekens, melasma, rosacea en actinische keratose (zonneschade). De controlegroep bestond uit 71 mensen.

Voor het bepalen van de mate van zelfvertrouwen van alle deelnemers werd de zogenaamde RSES gebruikt, ofwel de Rosenberg Self-esteem Scale. Deze score werd zowel voor als na de peeling gedaan. De patiënten hadden geen psychiatrische achtergrond en gebruikten geen psychotrope medicatie.

Zelfbeeld bij ziekten en huidveroudering 

Voor beide groepen die een peeling ondergingen nam het zelfvertrouwen significant toe. In de controlegroep veranderde op dat punt zoals te verwachten niets. Wel bleek dat de mensen uit deze groep het meest zeker waren.
Hoewel uit eerder onderzoeken al is gebleken dat huidaandoeningen als rosacea, acne en melasma een grote sociale impact kunnen hebben en voor een laag zelfbeeld kunnen zorgen, scoorde deze ‘medische groep’ niet het laagste op zelfvertrouwen. Juist de deelnemers uit ‘de cosmetische groep’ waren het meest onzeker en ontevreden over zichzelf.

Mannen en (vooral) vrouwen die om cosmetische redenen een peeling ondergaan, doen dit volgens de onderzoekers met name voor het verminderen van rimpeltjes en pigmentvlekken door de zon. Die maken oud én onzeker. Zichtbare huidveroudering wordt vooral door vrouwen van middelbare leeftijd gezien als een verlies van vrouwelijkheid, schoonheid, sociale macht en sociale zichtbaarheid.
De Griekse onderzoekers concluderen dat chemische peelings een waardevol middel zijn bij het verbeteren van het zelfvertrouwen in relatie tot zowel huidziekten als huidveroudering.


Oorspronkelijke titel:
Patients’ self-esteem before and after chemical peeling procedure

Jaar:
2017

Auteurs:
Kouris Anargyros, Platsidaki Eftychia, Christodoulou Christos, Efstathiou Vasilikib, Markantoni Vasiliki,Armyra Kaliopi, Potouridou Irene, Rigopoulos Dimitrios, and Kontochristopoulos George

Tijdschrift:
Journal of Cosmetic and Laser Therapy

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!