Risico littekenvorming na acne

Littekenvorming is een bekende, veelvoorkomende nasleep van acne. Toch is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste risico’s voor het ontstaan van littekens? Bij wie en hoe vaak komt het voor? In deze studie werden 1972 patiënten met acne onderzocht. Liefst 43 procent had littekens.

Er wordt (te) lang gewacht met behandelen

De gemiddelde leeftijd waarop acneklachten beginnen, was ongeveer net na de 15e verjaardag in de onderzochte groep. Het duurde vervolgens nog gemiddeld een tot twee jaar voordat er met een therapie gestart werd. En een eerste echt effectieve behandeling werd gemiddeld pas na 3,7 jaar gevonden/bereikt.

Veel verkeerde hulp en misverstanden

Waarom duurt het zo lang voordat er een effectieve therapie wordt gevonden? De auteur veronderstelt dat dit is terug te voeren op de enorme hoeveelheid beschikbare over the counter behandelingen. Deze zijn lang niet altijd even geschikt. Wat ook een belangrijke rol speelt bij het uitstellen van behandelingen is de gedachte dat het ‘normaal’ is om acne te hebben als puber, en dat het vanzelf wel weer over zal gaan.

Snelle behandeling verkleint risico op littekens

Acne gaat in veel gevallen niet zomaar vanzelf over. Sterker nog: het uitstellen van een behandeling heeft invloed op het verloop van de klachten én op de nasleep ervan. Gevonden werd namelijk dat behalve de ernst van de acneklachten, en het wel of niet terugkeren van de aandoening, ook de tijd tussen het ontstaan van acne en de eerste (effectieve) behandeling een risicofactor vormt bij het ontwikkelen van littekens.
Acnelittekens komen overigens bij elke gradatie van acne voor, niet alleen bij de ernstige vormen. Mannen lopen meer risico dan vrouwen op littekens.

Er werd opvallend genoeg geen relatie met roken gevonden. Roken beïnvloedt namelijk wel de wondgenezing. Welllicht heeft dit te maken met de nog jonge leeftijd van de groep, deze was namelijk gemiddeld 22,9 jaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor patiënten met acne is het kortom van belang om het zoeken van goede hulp niet al te lang uit te stellen. Hoe eerder gestart wordt met een effectieve therapie, hoe beter. Dat voorkomt dat er uiteindelijk ook nog gezocht moet worden naar littekenbehandelingen. De meest gebruikte methoden daarvoor waren chemische peelings (61%), dermabrasie (40%) en lasers (35%). Maar helaas kan geen enkele behandeling littekens echt volledig laten verdwijnen.


Titel:
Prevalence and Risk Factors of Acne Scarring Among Patients Consulting Dermatologists in the Unites States

Jaar:
2017

Auteurs:
Jerry Tan

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of Drugs in Dermatology

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!