Scheren: een wetenschap op zich
Huidirritatie na het scheren is een veelvoorkomend probleem. Vooral bij mannen die zich van hun baardharen willen ontdoen. De grote uitdaging voor fabrikanten is om scheermaterialen te ontwikkelen die de haartjes zo goed en zo dicht mogelijk op de huid verwijderen zonder daarbij de huid te beschadigen. The Journal of Cosmetic Science publiceerde er drie studies over. Weliswaar uit de koker van onder meer de onderzoeksafdeling van Procter & Gamble, maar aardig om eens van dichtbij te bekijken. Want achter die mesjes en elektrische scheerapparaten gaat nog een heel verhaal schuil.
Baardharen: een flinke uitdaging
In het artikel van M. Maurer en collega’s wordt uiteengezet waarom baard- en gezichtsharen op de mannenhuid eigenlijk zo’n uitdaging vormen in de ontwikkeling van goede scheermaterialen. Baardharen zijn niet alleen dik, stug, en heel sterk, ze verschillen in lengte en groeien snel en in meerdere richtingen. Voor een glad resultaat moet je daarom vaak meerdere keren met het scheermes/apparaat over de huid heen. Dit, en de daarbij benodigde en uitgeoefende kracht, verhoogt de kans op irritatie na het scheren. Daarbij komt dat de mannenhuid minder snel herstelt na beschadiging in vergelijking met de vrouwenhuid. Ook is de mannenhuid gevoeliger voor post-inflammatoire hyperpigmentatie omdat mannen meer pigment hebben.
Het effect van verschillende scheermesjes
In dit artikel van K. Cowley en collega’s worden scheermesjes van dichtbij bekeken. De onderzoekers laten onder meer zien dat gebruikte mesjes – of liever gezegd het aantal scheerbladen op het mesje – nog een verschil kunnen maken als het gaat om huidirritatie . Hoe groter het mesje bijvoorbeeld, hoe meer de druk op de huid verdeeld wordt en hoe kleiner de kans op irritatie. Daaraan zit wel een grens: het mesje moet ook nog makkelijk hanteerbaar blijven op die delen en ‘hoekjes’ van het gezicht waar je niet gemakkelijk bij kunt.
Ook wordt in beeld gebracht hoe de verschillende krachten bij het scheren (de druk loodrecht op de huid, de beweging over de huid) op de huid inwerken en op welke manier de fabrikant daarop kan inspelen in het ontwerp van scheermesjes.
Elektrisch scheren zonder irritatie
M. Rietzler en collega’s zetten in deze studie uiteen waar bij het elektrisch scheren de uitdagingen liggen om huidirritatie te voorkomen. Want dat is een veelgehoord probleem dat er zelfs voor heeft gezorgd dat veel mannen deze methode liever niet meer gebruiken.
Onderzoek toont aan dat hoe meer haartjes in één beweging kunnen worden gevangen, hoe minder vaak het apparaat over hetzelfde stukje huid gehaald hoeft te worden en hoe kleiner de kans op irritatie en andere huidklachten. Fabrikanten richten zich daarom op een verdere verbetering van het zo efficiënt en krachtig mogelijk vangen en afsnijden van haren met een minimale impact op de huid. Daarnaast worden er apparaten ontwikkeld die de huid gelijktijdig met het scheren kunnen koelen om de kans op roodheid, branderigheid en een verhoogde bloedstroom te verkleinen.
Wat kun je zelf doen om de huid te beschermen
Behalve goede apparatuur kun je zelf ook nog veel doen om de huid te beschermen tegen irritatie na het scheren.
1. Maak de haartjes goed nat
Wie zich nat scheert, doet er verstandig aan om dit ook écht nat te doen. Baardharen zijn zoals gezegd heel sterk. Het kost minder moeite ze door te snijden wanneer de keratine in de haar gebonden wordt met water. De haren moeten hiervoor ongeveer twee minuten in contact zijn geweest met water.
2. Gebruik vooraf een cleanser
Talg, vuil en dode huidschilfers die zich opstapelen rondom de haarfollikels zorgen ervoor dat haartjes schuin gaan liggen in de huid. Hierdoor zal een scheermesje minder goed over de huid glijden ter plaatse van de haar. Je kunt dit voorkomen door voor de scheerbeurt het gezicht te wassen met een reiniger. Gebruik hiervoor een milde cleanser.
3. Exfoliant tegen ingegroeide haartjes
Nog beter dan alleen reinigen is om voor je gezicht ook regelmatig een exfoliant te gebruiken. Dit product op basis van (fruit)zuren verwijdert dode huidcellen en vuil op uiterst milde wijze. Het gebruik van een exfoliant voorkomt bovendien ook nog de kans op ingegroeide baardhaartjes, naast roodheid en irritatie een ander veelgehoord probleem.
4. Milde scheerschuim
Om irritatie van de huid te voorkomen, kun je het beste kiezen voor een zacht en mild scheerproduct. Bij voorkeur een scheergel zonder parfum of andere irriterende stoffen zoals gedenatureerd alcohol. Heb je een gevoelige huid, dan is een milde afspoelbare reiniger op oliebasis zelfs nog beter. En wist je dat een conditioner zoals voor de hoofdharen gebruikt om deze makkelijker door te kammen, ook heel goed kan werken?
5. Moisturizer in plaats van aftershave
Sterk geparfumeerde of uitdrogende aftershaves kunnen voor een branderig gevoel en roodheid zorgen. Om de huidbarrière na een scheerbeurt weer te herstellen, is het daarom beter een milde moisturizer te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat een vochtinbrengende gezichtscrème met niacinamide direct na het scheren het beste resultaat geeft.
1. Innovative approaches to avoid electric shaving-induced skin irritation
Auteurs: M. Rietzler, M. Maurer , F. Siebenhaar , S. Angelino, J. Handt, R. Burghardt en H. Smetana
International Journal of Cosmetic Science, 2016, 38 (Suppl. 1), 10–16
2. The male beard hair and facial skin – challenges for shaving
Auteurs: M. Maurer, M. Rietzler , R. Burghardt en F. Siebenhaar
International Journal of Cosmetic Science, 2016, 38 (Suppl. 1), 3–9
3. The biomechanics of blade shaving
Auteurs: K. Cowley and K. Vanoosthuyze
International Journal of Cosmetic Science, 2016, 38 (Suppl. 1), 17–23