• Vitamine D en acne

Vitamine D – Minder puistjes in de zomer?

Tussen een vitamine D-tekort en acne lijkt een verband te zijn. Zou dat misschien verklaren waarom mensen in de zomer soms minder last hebben van puistjes? Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Zou het dan bijvoorbeeld ook helpen om vitamine D bij te slikken? Ik kwam een leuke studie tegen die dit onderzocht bij 100 personen met acneklachten.

 

Vitamine D speelt een rol bij veel ziekten

Vitamine D is essentieel voor de normale werking van het afweersysteem. Een gebrek aan deze vitamine wordt in verband gebracht met veel ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, depressies, diabetes en neurologische aandoeningen. Ook bij huidklachten wordt er soms een tekort gevonden, bijvoorbeeld bij psoriasis, eczeem en ook bij acne. Hoe vitamine D precies deze klachten beïnvloedt is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat deze vitamine onder andere mogelijk ontstekingsremmend kan werken. En juist bij huidklachten zoals acne, spelen ontstekingsprocessen een grote rol. Daarom wilden de onderzoekers bekijken of een vitamine D-supplement slikken de ernst van acneklachten misschien zou kunnen verminderen.

Ernst acne met GAGS

De wetenschappers bepaalden eerst de ernst van de acne van de proefpersonen met acne (100 proefpersonen) aan de hand van het Global Acne Grading System (GAGS). De onderzoekers bekeken de huid bijvoorbeeld op mee-eters, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. De deelnemer kreeg vervolgens een van de vier scores: milde, matige, ernstige of zeer ernstige acne.

Vaker een vitamine D-tekort bij acne

Daarna bekeken ze de vitamine D-waarde in het bloed van alle proefpersonen (100 mét en 100 zonder acneklachten). Hieruit bleek – wat dus al vaker is aangetoond – dat de proefpersonen met acne vaker een vitamine D-tekort hadden dan de deelnemers zonder deze klacht. Ook kwam uit de analyse naar voren dat hoe erger het gebrek aan deze vitamine was, hoe ernstiger de acneklachten waren.

Placebo of vitamine D-supplement

Om te onderzoeken of het slikken van vitamine D de ernst van acne vermindert, werden de 100 proefpersonen met acne in twee groepen verdeeld: de controlegroep en de experimentele groep. De experimentele groep kreeg gedurende drie maanden elke dag 0.25 ug alfacalcidol, een actieve vorm van vitamine D. De proefpersonen in de controlegroep kregen elke dag een placebo.

Huid nogmaals bekeken

Na drie maanden werd de ernst van de acne bij de proefpersonen met acne nogmaals beoordeeld door de onderzoekers. Hoe de wetenschappers die analyse precies hebben uitgevoerd is niet helemaal duidelijk. Hebben bijvoorbeeld meerdere onderzoekers de huid van één proefpersoon bekeken om deze score objectiever te maken? Ook was de studie waarschijnlijk niet dubbelblind, waardoor de wetenschappers mogelijk wisten of de proefpersoon een vitamine D-supplement had geslikt of een placebo. Dit kan het onderzoek hebben beïnvloed.

Bijslikken lijkt te helpen

Toch lijken de resultaten veelbelovend. Bij veel deelnemers (misschien wel álle – hierin was het onderzoek niet duidelijk) was de ernst van de acne na de studie namelijk afgenomen. Zo waren er geen deelnemers meer met zeer ernstige acne. Ook hadden veel meer proefpersonen milde acneklachten in plaats van matige of ernstige klachten. Bij de 50 participanten met acne die een placebo slikten zagen de wetenschappers echter geen verschil in de ernst van de acne.

Voorzichtig positief

Vitamine D-supplementen lijken dus de ernst van acneklachten te kunnen verminderen. Maar meer onderzoek is zeker nog wel nodig. De wetenschappers benoemden dit ook in de discussie van hun studie: er zijn meer grootschalige, dubbelblinde onderzoeken nodig om uit te zoeken of vitamine D slikken daadwerkelijk helpt bij acne. Ik hou de studies voor je in de gaten.

 

 


Oorspronkelijke titel: The impact of active vitamin D administration on the clinical outcomes of acne vulgaris

Auteurs: Amal Ahmed Mohamed, Eman Mohamed Salah Ahmed, Rasha T. A. Abdel-Aziz, Halaa H. Eldeeb Abdallah, Hadeel El-Hanafi, Ghada Hussein, Maggie M. Abbassi & Radwa El Borolossy

Tijdschrift: Journal of Dermatological Treatment

Publicatie: december 2019

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!