Voorkomt zonnebrandcrème een koortslip?

The Fact Checker

 

Toelichting:

Onder experimentele omstandigheden werd enige bescherming aangetoond van zonnebrandproducten. Maar dit effect kon niet bevestigd worden onder natuurlijke omstandigheden.

Een koortslip komt ontzettend veel voor. Bij ongeveer tachtig procent van de volwassenen kunnen antistoffen worden gevonden tegen het virus dat de klacht veroorzaakt (herpessimplexvirus type 1 of HSV-1). Koortsuitslag manifesteert zich op de huid en slijmvliezen (vooral bij de lippen) en wordt gekenmerkt door roodheid en blaasjes. Tegelijk met de uitslag en ook al daarvoor, voelt de patiënt een branderige pijn.
Na een eerste infectie trekt het virus zich terug in de zenuwknopen om daar levenslang latent aanwezig te blijven. Prikkels zoals koorts, menstruatie, zonlicht en luchtweginfecties kunnen het virus reactiveren, waarna het via de zenuw teruggaat naar de epitheelcellen.

In een onderzoek waarin patiënten werden blootgesteld aan experimenteel uv-licht werd het  preventieve effect van zonnebrandcrème beoordeeld. Geen van de proefpersonen kreeg een koortslip, terwijl dit bij gebruik van een placebo 71% was. Echter, bescherming met een product met hoge SPF onder natuurlijke omstandigheden leidde niet tot een verminderde incidentie van een koortslip.

Op langere termijn kan het aantal recidieven beperkt worden door orale antivirale medicatie.


Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!