• Bad eczeem

Wel of niet in bad met eczeem?

Is het goed om met eczeem in bad te gaan? Of kan baden in kraanwater klachten verergeren? Hierover verschillen de wetenschappelijke meningen. Een overzicht. 

Tien tot twintig procent van de kinderen in ontwikkelde landen lijdt aan eczeem. De behandeling bestaat vaak uit het gebruik van corticosteroïdencrèmes (hormooncrème), immunomodulerende therapie (beïnvloedt het verdedigingssysteem van het lichaam) en het gebruik van emollients (maakt de huid zacht) en moisturizers op de huid. Een advies over huidverzorging, zoals het reinigen van de huid, is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van eczeem.

Discussie over advies

In de wetenschappelijke literatuur bestaat discussie over het gebruik van water – en meer specifiek het nemen van een bad. Sommige onderzoekers menen dat water een positief effect heeft op eczeem, terwijl andere deskundigen contact met water juist afraden. Europese richtlijnen met betrekking tot de behandeling van eczeem schrijven voor kort in bad te gaan, terwijl bijvoorbeeld Canadese richtlijnen het dagelijks lang in bad zitten aanmoedigen.

In dit artikel zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het baden in kraanwater door patiënten met eczeem samengevoegd.

Studies naar baden in kraanwater

Sarre en haar collega’s hebben de resultaten van onderzoek van de afgelopen tien jaar over het baden in kraanwater door patiënten met eczeem naast elkaar gelegd. Studies naar het gebruik van water in combinatie met zeep of naar het gebruik van een hydraterende crème na contact met water, werden niet meegenomen in de vergelijking.

In zeven studies werd het effect van baden in kraanwater onderzocht. In vier studies werd daarbij gekeken naar het effect op de hydratatie van de huid en de huidbarrière van patiënten (voornamelijk kinderen) met eczeem.
In drie van de vier studies werd aan deelnemers gevraagd dagelijks een bad te nemen en werden na minimaal een maand metingen verricht op de huid. In drie andere studies werden patiënten met eczeem gevraagd naar hun mening over het nemen van een bad.

Geen positief of negatief effect

De onderzoeken lieten wisselende resultaten zien. Wanneer de uitkomsten van de verschillende studies gecombineerd worden, kan geen duidelijk effect worden aangewezen. Met andere woorden: een bad nemen heeft een positief noch negatief effect op eczeem. Wel kwam naar voren dat deelnemers minder te spreken over het nemen van een bad: ze menen dat een heet bad leidt tot jeuk. En geven daarnaast de voorkeur aan een douche.

Droge huid alleen direct na het baden

Volgens auteur Sarre moeten behandelaars de resultaten uitwijzen dat baden geen invloed heeft op eczeem meenemen in hun advies aan patiënten. Daarnaast menen de onderzoekers dat de resultaten uitwijzen dat de droge huid die ontstaat direct na een bad, na een aantal uur verdwijnt en niet verergert door het dagelijks nemen van een bad.

De patiënt bepaalt

Onderzoek heeft niet aangetoond dat dagelijks baden een positief of negatief effect heeft op eczeem. Ook is niet vastgesteld dat baden beter zou zijn dan het nemen van een douche. Wel blijkt uit de beschikbare resultaten dat veel patiënten met eczeem een bad nemen onplezierig vinden. Sarre en haar collega’s concluderen daarom dat de behandelaar in overleg met de patiënt moet bepalen of het nemen van een bad een onderdeel wordt van de behandeling van het eczeem.

Meer praktische tips voor eczeem kunt u vinden op de weblog van dr. Jetske Ultee


Originele titel:
Are baths desirable in atopic dermatitis?

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
M.E. Sarre, L. Martin, W. Moote, J.A. Mazza, C. Annweiler

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!