Welk glas beschermt je tegen de zon?

Werk je graag dicht bij het raam of zit je veel in de auto? Deze studie bevestigt wat we eigenlijk al wisten: ook binnen, achter glas, is het niet onverstandig je te beschermen tegen uv-straling. En dat blijk je vooral tegen de uv A-straling te moeten doen. Die kan namelijk heel gemakkelijk door een glazen laagje dringen. De onderzoekers hebben gekeken achter welke ruit je het veiligste zit. De winnaars: gelaagd veiligheidsglas en groen glas.

Word je bruin of oud achter glas?

Er is al veel onderzoek gedaan naar veroudering door de zon achter glas. In die wetenschappelijke studies komen dan ook vaak foto’s voorbij van mensen die op die manier flinke zonschade hebben opgelopen. Een van de bekendste voorbeelden is misschien wel een Italiaanse secretaresse die vijftien jaar lang naast het raam haar werk deed. De ene kant van haar gezicht was ‘twintig jaar ouder’ dan de andere kant. Maar ook de foto van een 69-jarige vrachtwagenchauffeur die 28 jaar lang hele dagen op de weg zat was veelzeggend. De linkerkant van zijn gezicht was jaren ouder dan zijn rechterkant.

Type, dikte en kleur van het glas

Waar nog niet veel onderzoek naar gedaan is, is welke typen glas uv-straling doorlaten en welke die juist tegenhouden. Dat is in deze studie gedaan. De onderzoekers keken naar soorten ruiten die veel gebruikt worden in huizen en auto’s. Naast het type glas, keken ze ook naar de invloed van de dikte en de kleur van het glas op de hoeveelheid uv A- en B-straling die erdoorheen gaat. Dit onderzochten ze door uv A- en uv B-stralingsbronnen voor het glas te zetten en vervolgens de hoeveelheid straling te meten.

Alle soorten glas houden uv B-straling tegen

Uit dit experiment bleek dat je voor uv B-straling niet hoeft te vrezen als je binnen zit. Die werd namelijk volledig tegengehouden door glas. Dit gold voor alle soorten glas: gehard, gelaagd, dik, dun, gekleurd, transparant of anders.

Gelaagd veiligheidsglas laat geen enkel straaltje uv door

Uv A-straling kwam helaas wél door veel glas heen. Het hing af van het type glas hoeveel straling dat precies was. Normaal glas liet de meeste straling door (74%). Gevolgd door gehard glas (veiligheidsglas dat in minieme stukjes breekt) met 71% en bedrukt normaal glas (44%). Gelaagd veiligheidsglas (gemaakt door twee glaslagen te combineren met een laag plastic (PVB)) liet geen enkel straaltje ultraviolet licht door.

Groen werkt goed, blauw glas beschermt nauwelijks

Ook de kleur van het glas maakte enorm uit voor de doordringbaarheid van straling. Blauw bedrukt normaal glas liet de meeste uv A-straling door (56%), gevolgd door wijnkleurig glas (31%). Geel glas beschermde veel beter: 1.3% werd maar doorgelaten. Kennelijk is groen zien hier wel een goed idee, want groen glas blokkeerde alle straling.

De dikte van de ruit maakt niet veel uit

Bij normaal glas is er ook bekeken of de dikte van het glas invloed had op hoeveel straling er werd tegengehouden. Het ligt een beetje in de lijn der verwachting: hoe dikker het glas, hoe meer straling er werd geremd, maar gek genoeg was het verschil minimaal.

Autoruit beschermt je (deels) tegen de zon

En je autoruiten, houden die alle uv-straling tegen? Je voorruit waarschijnlijk wel. Die wordt tegenwoordig namelijk gemaakt van gelaagd veiligheidsglas (de winnaar in uv-straling tegenhouden). De zij- en achterruiten houden minder zonnestralen tegen, want die zijn meestal van gehard glas. Dat laat geen uv B-straling door, maar wel een deel van de uv A-straling (volgens dit onderzoek komt er nog 17% uv A-straling door dit glas heen). Het kan dus geen kwaad om je in te smeren als je (veel) in de auto zit. En dat is ook zeker een goed idee als je graag met de ramen open rijdt.

Maar wat betekent dit voor thuis? 

Veel van de zonnestralen komen dus gewoon door glas naar binnen. Dus ook als je gewoon thuis of op kantoor dicht bij het raam zit, is het geen overbodige luxe om je in te smeren. Veilig zit je wél als je huis toevallig voorzien is van groen bedrukt normaal glas of gelaagd veiligheidsglas. Maar hoeveel mensen zouden dat thuis hebben …?


Oorspronkelijke titel: The role of glass as a barrier against the transmission of ultraviolet radiation: an experimental study

Auteurs: I. Duarte, A. Rotter, A. Malvestiti, M. Silva 

Tijdschrift: Photodermatol Photoimmunol Photomed

Publicatie: 8 juli 2009

Link

 

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!