Welke zonnebrandcrème geeft (geen) vlekken in je kleding?
Deze vraag klinkt misschien wat triviaal op deze plaats. Maar het is natuurlijk vervelend dat zonnebrandcrèmes van die lelijke (gele) vlekken kunnen achterlaten op kleding of stranddoeken. Het zou jammer zijn als mensen een goed product daarom laten liggen. Skinwiser vond het dus best aardig deze pilotstudie in de Journal of the American Academy of Dermatology te bespreken. De brandende vraag: welke zonnebrandcrème geeft (geen) vlekken in je kleding?
32 producten getest op witte en zwarte kleding
In het onderzoek werden 32 zonnebrandproducten getest op het achterlaten van vlekken op zowel stukjes witte als zwarte (100%) katoen. Het experiment werd steeds in drievoud uitgevoerd. De stof werd na ‘bevuilen’ gewassen in de machine, aan de lucht gedroogd en daarna beoordeeld door een testpanel. De crèmes werden overigens steeds direct op de stof aangebracht – iets wat in de praktijk natuurlijk niet zo gebeurt. Dan belandt het product namelijk (als vlekken) indirect op kleding door wrijven en afvegen gedurende de dag.
Vier groepen met acht zonnefilters
Om producten te kunnen vergelijken en om uit te zoeken welke ingrediënten nu eigenlijk verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het achterlaten van de vlekken, werd een statistische methode gebruikt om tot verschillende groepjes crèmes te komen met dezelfde ingrediënten. Er ontstonden zo vier groepen, waarin acht zonnefilters werden meegenomen: avobenzone, homosalate, octinoxate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, titaniumdioxide en zinkoxide.
De eerste groep bestond uit zonnebrandcrèmes met zinkoxide, met of zonder titaniumdioxide, en met relatief lage concentraties actieve ingrediënten. Groep 2 en 4 werden gevorm door producten met weinig of geen titaniumdioxide of zinkoxide, maar met hogere levels van andere actieve ingrediënten. Het onderscheid tussen 2 en 4 zat ‘m daarbij in de hoeveelheid homosalate en octinoxate. Groep 3 tenslotte werd gevormd door producten met zinkoxide én octinoxate, maar zonder titaniumoxide.
Welke zonnefilters laten hun sporen achter op je kleding?
De producten die in het onderzoek de meeste vlekken achterlieten op stof, bleken: Alba Botanica Hawaiian SPF 50 Spray, L’Oreal Invisible Protect SPF 50, Solbar Thirty, and Aveeno Protect and Hydrate SPF 50. De minst ‘besmettelijke’ crèmes waren: Cerave Baby, Solbar Zinc 38, Cerave Face SPF50, and Babyganics Mineral Based SPF 50.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding. Avobenzone, en in mindere mate ook oxybenzone, kunnen op witte stof sterke gele plekken geven. Op donkere kleding zorgen deze zonnefilters voor lichte wittige vlekken. Op donkere stof zullen vooral crèmes met de filters titaniumdioxide of zinkoxide het duidelijkst ‘hun sporen’ achterlaten.
Vlekken zeggen niets over kwaliteit
De mate van afgeven op kleding zegt overigens niets over de manier waarop het product de huid beschermt tegen uv-straling. Het is vooral belangrijk te beseffen dat bescherming tegen de zon belangrijk is. En dat je je daarbij niet moet laten ontmoedigen of tegenhouden door de textuur of geur van een product, en ook niet door het mogelijke risico op vlekken op je kleding.
Onze zonnebrandproducten
Jammer genoeg zijn Europese zonnefilters zoals tinosorb niet meegenomen in deze test. En dat er weinig voor ons bekende voorbeelden zijn onderzocht. Want ook in Nederland is het een bekende klacht: dat zonnebrandcrème soms vlekken geeft in lichtgekleurde kleding. Onze tip: laat het product altijd écht goed in de huid trekken voordat je je kleren aandoet. Mochten er toch vlekken in kleding zijn ontstaan, was deze dan zo snel mogelijk volgens de voorschriften. Gaan de vlekken er niet, probeer dan eens het volgende: meng een deel wasmiddel met twee delen water en laat dit enkele uren intrekken. Spoel vervolgens goed uit en was het nog een keer.
Wat is jouw tip?
Oorspronkelijke titel:
The staining of clothing by sunscreens: a pilot study
Publicatie:
Februari 2018
Auteurs:
Michael Ginnetti, MD, Michael Buhnerkempe, PhD, Morgan Wilson, DVM, MD
Tijdschrift:
Journal of the American Academy of Dermatology