Werken antibiotica (nog) bij acne?

Bij het ontstaan van puistjes spelen verschillende factoren een rol, waaronder de groei van bepaalde bacteriën. Deze zorgen voor een verhoging van de talgproductie, ontstekingsreacties en een verhoorning van de huid. Wanneer iemand veel acneklachten heeft  zal de huisarts of dermatoloog daarom vaak antibiotica voorschrijven. Maar hoe effectief zijn die middelen? De laatste jaren is duidelijk geworden dat steeds meer bacteriën ongevoelig raken voor antibiotica. De auteurs van deze publicatie benadrukken daarom dat het belangrijk is om te blijven kijken naar de effectiviteit van antibiotica bij acne en naar alternatieve behandelmogelijkheden.

Bacteriën zijn belangrijk voor de huid

Net zoals in de darmen, leven op de huid verschillende soorten bacteriën, gisten en schimmels. Al deze kleine bewoners zorgen er samen voor dat je huid beschermd wordt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Bacteriën of schimmels zijn dus niet per se slecht voor je. Het interessante aan de huidbewoners is dat ze in samenstelling, maar ook qua typen en hoeveelheden per persoon kunnen verschillen. Dit kan allemaal invloed hebben op je huid en mogelijk ook op een aandoening zoals acne.

Maar welke huidbewoners veroorzaken acne?

P. acnes (Propionibacterium acnes, tegenwoordig ook aangeduid met Cutibacterium acnes, C. acnes) is een bacterie op de huid die waarschijnlijk een grote rol speelt bij het ontstaan van een puistje. De bacterie zorgt voor een verhoogde talgproductie, ontstekingsreacties en een verhoorning van de huid. Toch is het oorzakelijke verband tussen deze bacterie en de huidaandoening acne nog niet helemaal duidelijk. P. acnes kan namelijk ook gunstig zijn voor de huid. De bacterie zorgt namelijk voor een afbraak van vetten tot vetzuren, zodat de huid zuurder wordt, waardoor de groei van ziekmakende bacteriën stopt. Gebleken is dat verschillende soorten van P. acnes een andere rol kunnen spelen op de huid; zowel een gunstige rol als een acnebevorderende rol.

De voor- en nadelen van antibiotica

Het gebruik van antibiotica is al jaren een van de meest toegepaste behandelingen bij acne. Antibiotica in crèmevorm worden voornamelijk gebruikt tegen P. acnes. Orale antibiotica (in pilvorm) hebben ook een ontstekingsremmend en antimicrobieel (tegen bacteriën, gisten en schimmels) effect. Het lastige is dat door langdurig en frequent gebruik van antibiotica een toenemend aantal bacteriën ongevoelig kan worden voor het medicijn, dit noem je antibioticaresistentie. Inmiddels weten we dat ook verschillende soorten van de bacterie P. acnes ongevoelig kunnen worden. En dan zijn antibiotica dus misschien helemaal niet meer zo nuttig bij iemand die veel last heeft van puistjes.

Voorstel aanpak antibiotica bij acne

Om langdurig gebruik van antibiotica te voorkomen, adviseren de auteurs  om de middelen niet langer dan drie maanden te gebruiken. In de praktijk worden antibiotica nu namelijk soms ook langer dan zes maanden gebruikt. Vanwege het toenemende probleem van antibioticaresistentie wordt verder voorgesteld om de behandeling van antibiotica op de huid te vervangen of te combineren met bijvoorbeeld vitamine A-zuur crème en benzoylperoxide.

Onderzoek naar alternatieve behandelingen zoals gebruik probiotica

Een ander alternatief met wellicht minder bijwerkingen is het gebruik van probiotica. Mogelijk dragen die middelen (zowel in pilvorm als in de vorm van een crème) bij aan de diversiteit van de huidbewoners, waardoor de huid beter beschermd is, ook tegen de onruststokers achter acne. Maar daarover is nog veel onbekend en daarnaar wordt op dit moment heel veel onderzoek gedaan.

Lees ook:

Lees in deze blog op Skinwiser wat inmiddels bekend is over het gebruik van probiotica bij huidklachten zoals acne: Wat kunnen probiotica doen bij huidklachten? Een overzicht van de laatste studies

Lees ook onze eerdere blog over studies naar dit probleem: Acne behandelen zonder antibiotica

 


Oorspronkelijke titel: Acne, the Skin Microbiome, and Antibiotic Treatment

Auteurs: Xu H, Li H

Tijdschrift: American Journal of Clinical Dermatology

Publicatie: 2019

Link

2 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!