Ingrediënten tegen huidveroudering zonder recept
Vitamine C, fruitzuren en pentapeptides kunnen de huid verjongen. Ook het gebruik van afgeleide vormen van vitamine A en B laten goede resultaten zien. Het effect van plantaardige stoffen op de huid is daarentegen onvoldoende onderzocht, concluderen de auteurs van deze review-studie naar vrij verkrijgbare ingrediënten tegen huidveroudering.
Vitamine A-zuur is alleen op recept verkrijgbaar
Vitamine A-zuur draagt bij aan de groei van huidcellen, de verhoorning van de huid, de verwijdering van oppervlakkige huidcellen, de productie van keratine, de aangroei van fibroblasten en de omzetting van collageen. Het gebruik leidt dan ook tot een zichtbaar resultaat: rimpels en pigmentvlekken verminderen en de huid wordt soepel.
Resultaten onderzoek vitamine A-zuur-derivaten hoopgevend
Afgeleide vormen van vitamine A-zuur, zoals retinol, retinaldehyde en retinal palmitate, worden toegepast in huidverzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn zonder recept. Hoewel enkele studies positieve effecten van deze stoffen aantonen, moet nieuw onderzoek, met meer bewijskracht, deze resultaten bevestigen.
Positieve resultaten van onderzoek naar vitamine B
Studies naar de effecten van het gebruik van vitamine B (niacinamine B3) op de huid laten een positief effect zien op rimpels, fijne lijntjes in het gezicht, (pigment)vlekken, huidskleur en elasticiteit van de huid. Ook van een nieuwe vorm van vitamine B (= DMAE) is aangetoond (concentratie van 3%) dat het de huid verbetert: rimpels en wallen verminderen en ook de huid gaat minder ‘hangen’.
Vitamine C heeft een goed effect op de huid
Vitamine C is de antioxidant die het meest voorkomt in de huid. Deze stof draagt bij aan de aanmaak van collageen. In meerdere studies is aangetoond dat het gebruik van vitamine C op de huid (in concentraties van 3-10%) een positieve uitwerking heeft op bijvoorbeeld rimpels en de ruwheid van de huid.
Vitamine E werkt in combinatie met vitamine C
Vormen van vitamine E die te vinden zijn in cosmetica zijn tocoferol en tocotriënol. De meerwaarde van vitamine E in combinatie met vitamine C is aangetoond. Vitamine C kan de antioxidatieve capaciteit van vitamine E vergroten en vitamine E lijkt bij te dragen aan bescherming tegen UV-straling.
Geen effect van ubiquinone en idebenone
Twee andere antioxidanten die voorkomen in de huid zijn co-enzym Q10 en squaleen. Afgeleide vormen van co-enzym Q10, ubiquinone en idebenone, worden toegepast in cosmetica. Het aanbrengen van deze producten leidt echter niet tot een verhoging van de concentratie co-enzym Q10 in de huid. Ook lijken beide stoffen geen bescherming te bieden tegen UV-straling.
Alfa-liponzuur is een antioxidant die niet in de huid aanwezig is, maar wel wordt toegevoegd aan cosmetica. Hoewel de resultaten van studies naar het gebruik van deze antioxidant veelbelovend zijn, zal meer onderzoek moeten worden uitgevoerd om de effectiviteit te bewijzen.
Fruitzuren werken door te exfoliëren
Alpha hydroxyzuren (fruitzuren) zoals glycolzuur, melkzuur, appelzuur en citroenzuur, worden toegepast in cosmetica. Het zuur ‘exfolieert’: het verwijdert de bovenste laag van de huid. Hogere concentraties zijn effectiever, maar zorgen ook eerder voor irritatie. Gebruik van producten met een fruitzuur kan leiden tot een stevigere, soepele huid en een afname van rimpels en hyperpigmentatie.
Effect plantaardige ingrediënten nog onvoldoende onderzocht
Planten bevatten polyfenolen die bescherming bieden door hun antioxidatieve werking. In onderzoek (met name in het laboratorium) is aangetoond dat deze stoffen ook een positief effect kunnen hebben op de mens. Onderzoek waarbij polyfenolen op de huid worden aangebracht zal moeten uitwijzen of het gebruik van deze stoffen ook een positieve uitwerking heeft op de huid.
Zo werken moisturizers
Een goede hydratie van de huid zorgt voor een mooie huid. Moisturizers kunnen stoffen bevatten die de huid afdekken, zoals petroleum, plantaardige olie of minerale olie. Deze stoffen zorgen ervoor dat water minder makkelijk door de huid vrij kan komen en de huid gehydrateerd blijft. Van petrolatum is aangetoond dat bij gebruik het waterverlies met 50% kan afnemen.
Ook kunnen moisturizers stoffen bevatten die water juist aantrekken: glycerine, propylene glycol en urea. De resultaten van onderzoek naar het effect van glycerine/glycerol en andere humectanten laten geen eenduidig beeld zien. Positieve effecten van gebruik zijn gevonden, maar dan vooral bij proefpersonen met een droge huid. Onduidelijk is of er positieve effecten zijn van het gebruik op een normale huid.
Concentraties vanaf 10% van propylene glycol kunnen de normale huid irriteren. Een huid met eczeem heeft al vanaf 2% kans op irritatie.
Ook emoliënten worden toegepast in moisturizers. De stoffen hebben echter geen hydraterend effect maar dragen bij aan het soepel maken van de huid.
Aangetoond is dat het gebruik van een vorm van vitamine B, niacinamide (2%), bijdraagt aan het voorkomen van waterverlies door de huid.
Pentapeptides zijn effectief
In meerdere studies is aangetoond dat het gebruik van pentapeptides zoals Matrixyl leidt tot verbetering van rimpels en ruwheid van de huid. In onderzoek is aangetoond dat Matrixyl 3% op dit gebied effectiever is dan het gebruik van vitamine C (5%) op de huid.
Oorspronkelijke titel:
The truth about over-the-counter topical anti-aging products: a comprehensive review
Soort studie:
Review
Jaar:
2007
Auteurs:
C.K. Huang, T.A. Miller
Wetenschappelijk tijdschrift:
Aesthetic Surgery Journal