• Factchecker

Kan de bacterie P. acnes resistent worden tegen topicale antibiotica?

The Fact Checker

 

Toelichting:

Bij de huidaandoening acne wordt meestal een overgroei van de bacterie P. acnes gevonden. Vanwege de antibacteriële werking wordt daarom vaak op de huid aangebrachte antibiotica als behandeling van acne ingezet. Het nadeel van het gebruik van antibiotica is de kans op resistentie*. Antibioticaresistentie is een van de meest zorgwekkende gezondheidsproblemen wereldwijd.

De kans op resistentie van de bacterie P. acnes is het grootst bij de antibiotica erythromycine en clindamycine. Andere op de huid aangebrachte middelen, zoals benzoylperoxide, tretinoïne en azelaïnezuur zijn ook effectief bij acne, en hebben als voordeel dat er geen kans is op resistentie. De kans op resistentie van antibiotica kan verminderd worden door topicale antibiotica te combineren met benzoylperoxide of tretinoïne-gel. Bovendien zorgt het toevoegen van benzoylperoxide of tretinoïne aan de behandeling voor sneller en beter resultaat.

Het gebruik van tretinoïne en met name benzoylperoxide lijkt daarom de voorkeur te hebben boven het gebruik van topicale antibiotica.


 

* ongevoeligheid van micro-organismen zoals P. acnes voor de werking van antibiotica

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!