• Droge lippen

Droge, gebarsten lippen en ceramiden

Waarom wordt de huid van de lippen sneller droog. Wat kun je dan het beste doen en welke rol spelen ceramiden precies?  

De structuur van de huid op de lippen is niet hetzelfde als die van de huid van andere delen van het gezicht of lichaam. Zo is het watergehalte van het stratum corneum lager in de huid van de mond, en het zogeheten transepidermaal waterverlies is juist hoger.

Eerder al is aangetoond dat de hydratatie van de huid samenhangt met barstjes en kloofjes. Door de snelle vervelling die zo kenmerkend is voor de huid op de lippen, veroorzaken de desmosomen (de bruggetjes verantwoordelijk voor de hechting van de huidcellen) bovendien verharding van de huid. Hierdoor kan de huid van de lippen gemakkelijk droog worden en barsten.

Het natuurlijke waterproof waslaagje van de huid

De barrièrelaag van de huid bestaat uit huidcellen met daartussen een laagje lipiden; het cement als het ware. Ceramiden maken voor ongeveer vijftig procent deel uit van deze laag. Het is bekend dat patiënten met eczeem en psoriasis, waarvan de functie van het stratum corneum verminderd is, niet alleen een lager ceramideniveau hebben, maar ook een abnormale samenstelling van de ceramiden.
Menselijke ceramiden kunnen worden onderverdeeld in twaalf groepen (en in 350 soorten).

Welke ceramiden spelen een rol?

In deze studie is voor het eerst gekeken naar het zogenaamde ceramidenprofiel bij droge en gebarsten lippen. Ofwel: welke ceramiden worden dan gevonden, en in welke samenstelling.

Eenenveertig Japanse vrouwen met een normale huid (leeftijd 22-52 jaar) werden onderzocht. Bij alle proefpersonen werd de ruwheid van de lippen gescoord. Ook de hydratatie en het transepidermaal waterverlies werd gemeten. Daarnaast werd het ceramidenniveau geanalyseerd door middel van tape stripping.

Conclusie onderzoek

De mate van ruwheid van de lippen bleek heel duidelijk gerelateerd aan de hydratatie. Hoe minder schilfering, hoe hoger de hydratatie. Er werd daarentegen geen correlatie gevonden tussen de huidschilfering op de lippen en het zogenaamde transepidermaal waterverlies.

Een opmerkelijke bevinding was dat er uiteindelijk geen verband werd gevonden tussen de ruwheid van de lippen en het totale ceramideniveau. Wél werd op dit punt een verband gevonden in acht van de twaalf afzonderlijke groepen ceramiden. De samenstelling en opbouw van de ceramiden in de lipidenlaag maakt dus verschil.

Aanmaak ceramiden stimuleren

Heb je herhaaldelijk last van ruwe of gebarsten lippen, dan helpt het dus niet om alleen het transepidermaal waterverlies te verbeteren met een occlusief ingrediënt als vaseline. Je zou dus ook het ceramideprofiel van de lippen moeten proberen te verbeteren. Het is bekend dat ingrediënten als niacinamide de aanmaak van ceramiden in de huid stimuleren. Je kunt ceramiden ook direct, topicaal, aanbrengen, mits het bestanddeel goed geformuleerd is in de juiste verhouding cholesterol en vrije vetzuren.


Titel:
The roughness of lip skin is related to the ceramide profile in the stratum corneum

Jaar:
2016

Auteurs:
E. Tamura, J. Ishikawa, A. Naoe and T. Yamamoto

Wetenschappelijk tijdschrift:
International Journal of Cosmetic Science

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!