Eczeem kan toenemen door pollen in de lucht

Mensen die eczeem hebben in combinatie met hooikoorts kunnen meer last krijgen van  hun huid als er pollen door de lucht zweven. Dat blijkt uit een onderzoek bij eczeempatiënten die werden blootgesteld aan graspollen. 

Aanleg en externe factoren van invloed op eczeem

Atopisch eczeem is een chronische huidziekte waaraan 1.5- tot 3% van de volwassenen lijdt. De aandoening wordt gekenmerkt door een wisselende toe- en afname van klachten. Aanleg, maar ook externe factoren, zoals warmte, bepaalde voeding, zeep of shampoo, spelen een rol bij het ontstaan of verergeren van de klachten.

Luchtstroom met pollen

Zeventien vrijwilligers met eczeem- en hooikoortsklachten namen deel aan het onderzoek. Zes deelnemers werden twee opeenvolgende dagen blootgesteld aan een luchtstroom met pollen, de andere deelnemers aan een ‘gewone’ lucht.

Verminderde huidbarrière bij eczeempatiënten

Bij de deelnemers die waren blootgesteld aan de pollen bleek het eczeem toegenomen te zijn ten opzichte van de huidklachten voorafgaand aan het experiment en ten opzichte van de klachten van de controlegroep. Vooral het eczeem op de huid die niet was bedekt met kleding, bleek sterk te zijn verergerd. De onderzoekers concluderen dat de allergenen, vanwege een verminderde huidbarrière bij eczeempatiënten, direct werkzaam zijn op de huid door de huid binnen te dringen.


Titel:
Exacerbation of atopic dermatitis on grass pollen exposure in an environmental challenge chamber.

Soort studie:
Randomized controlled trial

Jaar:
2015

Auteurs:
T. Werfel, A. Heratizadeh, M. Niebuhr, A. Kapp, L.M. Roesner, A. Karch, V.J. Erpenbeck, C. Lösche, T. Jung, N. Krug, P. Badorrek, J.M. Hohlfeld

Tijdschrift:
Journal of Allergy and Clinical Immunology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!