Antiverouderingsbehandeling: kan het effectiever en sneller?

Van vitamine A-crèmes is bekend dat ze huidverjongend kunnen werken. Rimpels en andere schade door blootstelling aan de zon kunnen verminderen, evenals de gevolgen van acne vulgaris. Maar een dergelijke behandeling vergt geduld. Het kan tot wel een half jaar duren voordat er zichtbaar resultaat is. Zijn er effectievere anti aging-behandelingen?

In deze studie is onderzocht in hoeverre een behandeling met een vitamine A-crème kan worden verbeterd door deze te combineren met een chemische peeling. Door immers eerst het stratum corneum te verdunnen met een hoge concentratie zuur, kan de penetratie van retinoïden toenemen waardoor deze dieper in de huid zullen komen.

Voor het onderzoek werd het effect bestudeerd van een gecombineerde behandeling van 30% salicylzuur gevolgd door een crème met 0,25% tretinoïne of met 0,25% retinol. Twintig patiënten kregen daarbij op de ene helft van het gezicht retinol aangebracht en op de andere helft van het gezicht tretinoïne. Doel hiervan was om ook deze twee soorten vitamine met elkaar te kunnen vergelijken.

Conclusie onderzoek

Een crème met tretinoïne (0,25%) of retinol (0,25%) kan direct na een salicylzuur peeling (30%) veilig en effectief worden gebruikt om tekenen van huidveroudering te verbeteren.


Titel:
Combination Superficial Peels With Salicylic Acid and Post-Peel Retinoids.

Jaar:
2016

Auteurs:
Kligman DE, Draelos ZD.

Gepubliceerd in:
Journal of Drugs in Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!