Crème met bètacaroteen beschermt tegen infrarood
Wetenschappers hebben aangetoond dat een crème met bètacaroteen de huid beschermt tegen infrarode straling. Een interessante bevinding is daarbij dat de op de huid aangebrachte stof als eerst wordt ingezet voor de verdediging tegen schade, nog voordat de al in de huid aanwezige antioxidanten in actie komen.
Antioxidanten beschermen ook elkaar
Vrije radicalen worden in de huid gevormd tijdens de gewone natuurlijke processen in het lichaam, maar ook tijdens ontstekingsreacties en door blootstelling aan infrarode of uv-straling. De radicale zuurstofdeeltjes beschadigen de cellen, verouderen de huid en dragen bij aan het ontstaan van huidkanker. Bestanddelen met antioxidatieve eigenschappen, zoals carotenoïden (bètacaroteen, lycopeen) en vitaminen (A, C, D en E) beschermen de huid tegen vrije radicalen. De verschillende antioxidanten werken daarbij nauw samen en repareren elkaar. Dit zorgt ervoor dat antioxidanten minder snel worden afgebroken bij ‘het opruimen’ van de schadelijke stoffen.
Wat kan nu een op de huid aangebrachte antioxidant doen?
Vergelijking huid zonder en met bètacaroteencrème
In het onderzoek werden bij proefpersonen twee stukjes huid bestraald met infrarood licht. Een stukje huid was hiervoor behandeld met 0.2% bèacaroteencrème, het andere stukje huid was onbehandeld. Voor en na bestraling werd de hoeveelheid carotenoïden in de huid gemeten.
Crème verhoogt hoeveelheid carotenoïden in de huid …
De behandelde huid bleek voorafgaand aan de bestraling meer carotenoïden te bevatten dan de onbehandelde huid. En de hoeveelheid carotenoïden in de huid bleek zowel in de behandelde als onbehandelde huid te dalen onder invloed van infrarood licht.
… maar deze toegevoegde antioxidanten worden ook als eerste afgebroken
De hoeveelheid carotenoïden in de huid bleek onder invloed van infrarood licht sterker te dalen bij huid die was ingesmeerd met crème.
De onderzoekers leggen dit opvallende resultaat als volgt uit:
In tegenstelling tot het netwerk aan antioxidanten in de huid, bestond de crème uit één soort antioxidant: bètacaroteen. Een samenwerking van antioxidanten in de crème ontbrak waardoor deze stof makkelijk werd afgebroken door infraroodlicht. Dit verklaart gelijk ook de mindere sterke afname in carotenoïden in de onbehandelde huid. De al in de huid aanwezige carotenoïden werden goed beschermd door andere antioxidanten in de huid.
Gezond eten = meer antioxidanten in de huid = beter beschermd
Een andere uitkomst van het onderzoek was dat de afname van de hoeveelheid carotenoïden in de huid bij alle proefpersonen gelijk was. Proefpersonen met een gezond voedingspatroon met veel antioxidanten, en daardoor met meer carotenoïden in de huid, bleken meer carotenoïden over te houden na de bestraling dan ‘ongezonde’ proefpersonen.
Crème is eerste bescherming tegen vrije radicalen
Een crème met bètacaroteen kan de huid beschermen tegen vrije radicalen die worden gevormd door infrarode straling. Deze antioxidanten verhogen niet alleen de hoeveelheid carotenoïden in de huid, maar worden ook als eerste ingezet om vrije radicalen weg te vangen.
Dit blijkt uit het feit dat de hoeveelheid carotenoïden juist sterker afneemt in de situatie waarbij de huid behandeld is met bètacaroteen. De met de crème aangebrachte antioxidanten worden niet beschermd door andere antioxidanten en worden afgebroken bij het opruimen van vrije radicalen.
Wanneer de huid onbehandeld is, neemt de hoeveelheid carotenoïden minder sterk af. In die situatie wordt direct het al bestaande netwerk van antioxidanten aangesproken en worden de carotenoïden beschermd door de andere antioxidanten in de huid.
Liever meer antioxidanten dan één
De onderzoekers concluderen dat een crème met meerdere antioxidanten mogelijk nog beter werkt. In dat geval kunnen de antioxidanten namelijk samenwerken en elkaar beschermen bij hun actie tegen vrije radicalen.
Titel:
Topical beta-carotene protects against infra-red-light-induced free radicals.
Jaar:
2011
Auteurs:
M.E. Darvin, J.W. Fluhr, M.C. Meinke, L. Zastrow, W. Sterry, J. Lademann
Tijdschrift:
Experimental Dermatology