• Factchecker

Is haaruitval seizoensgebonden?

The Fact Checker

 

Toelichting:

Haaruitval kan veroorzaakt worden door medicatie, hormonen, ziekte of stress. Maar ook de seizoenen dragen er aan bij dat je veel of weinig haar verliest, zo blijkt uit onderzoek.

Zo vallen de meeste haren uit in de herfst. Dit komt omdat in de zomer het aantal telogene* haren op de hoofdhuid het hoogst is. Haren in de telogene fase vallen ongeveer na drie tot vier maanden uit, wat betekent dat dit in de herfst zal gebeuren. Een tweede, maar minder hoge, piek in het aantal telogene haren is te zien in april.

De auteurs verklaren de resultaten van hun onderzoek vanuit een evolutionair oogpunt: vanaf de winterperiode tot aan het einde van de zomer is er weinig/minder haaruitval, ofwel een vollere bos haar. Wellicht houdt deze vollere bos in de winter de hoofdhuid warm en helpt het in de zomer de hoofdhuid te beschermen tegen de zon.

*Er zijn drie fases die elke haar doorloopt: de anagene, de katagene en de telogene fase. De anagene fase is de groeifase, deze fase duurt ongeveer twee tot zes jaar. De katagene fase is de overgangsfase, deze fase duurt ongeveer twee weken en hierin stopt de haar met groeien. De telogene fase is de rustfase en duurt drie tot vier maanden waarna de haar uitvalt.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!