• Factchecker

Crèmes werken beter als je ze in de huid masseert

The Fact Checker

 

 

Toelichting

Worden crèmes beter opgenomen als ze in de huid worden gemasseerd? Volgens deze review lijkt het erop van wel. Hoewel er door de auteur ook studies in de literatuur werden gevonden die géén verschil in opname konden meten mét en zonder te wrijven, laten verschillende onderzoeken een verhoogde opname zien van topicale middelen bij wrijving over de huid.

De onderzoekers concluderen dat massagetechnieken de dermale absorptie zouden kunnen verbeteren. Behalve een stijging van de temperatuur en bloedtoevoer in de huid kan wrijven en masseren zorgen voor een veranderde structuur van de opperhuid, waardoor middelen beter in de huid terecht zouden kunnen komen.

Maar er is meer en beter onderzoek nodig om het mechanisme echt goed te doorgronden. Dat zou meteen kunnen bijdragen aan meer kennis over de werking van de huidbarrière, over ontsmetting van de huid en over de dermatoxicologie. De auteurs pleiten daarbij voor een goed (in vitro) onderzoeksmodel van de huid . Een laboratoriummodel – bijvoorbeeld een kunstmatig stuk huid of een weefselkweek – waarin de levende situatie goed wordt nagebootst.

Vijftien verschillende factoren spelen rol bij opname via de huid

Het gemak en de snelheid waarmee een (cosmetisch of medisch) ingrediënt de huid binnenkomt, wordt overigens door wel vijftien verschillende factoren beïnvloed. Om te beginnen het medium waarin de stof ‘verpakt’ zit; gebruik je bijvoorbeeld een crème of lotion als basis. Ook de grootte van de moleculen speelt mee, de vet- of wateroplosbaarheid van de stof en het gebruik van zogenaamde penetration enhancers ofwel stoffen die de penetratie bevorderen.
Verder spelen mee de dosis, de formulering, de frequentie van aanbrengen, de temperatuur en het klimaat (warmte, vochtigheid). Ten slotte heeft ook de conditie van de huid zelf nog invloed op het proces van opname. De zuurgraad bijvoorbeeld, net als de doorbloeding, de dikte en samenstelling van de huid.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!