Op naar een vaccin tegen acne

Interessant nieuws in de november-editie van the Journal of Investigative Dermatology. Amerikaanse wetenschappers hebben een paar belangrijke stappen gezet richting de ontwikkeling van een heus vaccin tegen acne. Een vaccin, hoe mooi zou dat zijn? Acne treft wereldwijd vele miljoenen (jonge) mensen, en de huidklacht zorgt soms voor grote psychische problemen.

Bacterie betrokken bij acne

Wat is er precies ontdekt door de onderzoeksgroep van de Universiteit van Californië ? Dat is nog best een ingewikkeld verhaal (liefhebbers kunnen het artikel via de link nalezen) en heeft alles te maken met een gifstofje dat uitgescheiden wordt door de bacterie P. acnes. Deze bacterie is betrokken bij het ontstaan van puistjes. De gifstof, de zogeheten Christie-Atkins-Munch-Petersen (CAMP)-factor, wordt aangemaakt in bacterieculturen van P. acnes. Nu vonden de Amerikaanse onderzoekers dat een mutatie in deze stof zorgde voor een vermindering van het aantal bacteriën en ontstekingen.

Antistoffen tegen gifstofje van P. acnes

De wetenschappers zochten vervolgens of ze het aantal ontstekingen dan misschien ook konden verminderen met antilichamen tegen de CAMP-factor. Bij muizen zagen ze dat een vaccin met antistoffen inderdaad zorgde voor een verminderde groei van de bacterie P. acnes en een afname in de productie van ontstekingsfactoren. Vervolgens werd ook onderzoek gedaan aan humane (ex vivo) huidcellen verkregen uit acnepuistjes op de rug van patiënten. Ook in dit onderzoekmodel werd een verminderde ontstekingsreactie gezien.

Dat zijn veelbelovende resultaten. Het zal echter nog even duren voordat onderzoek kan worden gedaan bij patiënten. We houden de ontwikkelingen in de gaten en hopen snel vervolgstudies te zien verschijnen over dit onderwerp.

 

Lees ook de blog van dr. Jetske Ultee: Stap 1 naar een rustige huid: wat voor puistjes heb je eigenlijk?


Oorspronkelijke titel: The Anti-Inflammatory Activities of Propionibacterium acnes CAMP Factor-Targeted Acne Vaccines

Auteurs: Yanhan Wang, Tissa R. Hata, Yun Larry Tong, Ming-Shan Kao, Christos C. Zouboulis, Richard L. Gallo, Chun-Ming Huang

Tijdschrift: Journal of Investigative Dermatology

Jaar: november 2018

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!