• grijs_haar

Wie krijgt grijs haar op jonge leeftijd?

Grijs worden op jonge leeftijd is gerelateerd aan roken, overgewicht en het voorkomen van grijze haren in de familie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.000 Zuid-Koreaanse mannen. 

Alle deelnemers aan de studie  werd gevraagd een vragenlijst in te vullen. De mannen, militairen jonger dan dertig jaar, moesten een inschatting maken van hun aantal grijze haren. Waren dat er minder dan tien, tien tot honderd, of hadden ze al meer dan honderd grijze haren? Daarnaast werd naar de invloed van verschillende factoren gevraagd die mogelijk invloed hebben op het krijgen van grijs haar: stress, dieet, sporten, opleidingsniveau, huidtype, leeftijd, roken, de BMI (op basis van de lengte en het gewicht) en familieleden die op jonge leeftijd grijs haar hadden gekregen.

Overgewicht, roken en grijze haren in de familie

6658 deelnemers vulden uiteindelijk de vragenlijst in. Uit de analyse van de resultaten kwam naar voren dat ‘grijs in de familie’, overgewicht en roken samenhangen met het krijgen van grijs haar op jonge leeftijd. Daarnaast bleek dat meer kilo’s samengaan met meer grijze haren. Ook is de kans om vroegtijdig grijs te worden bij jonge mannen groter wanneer de vader vroegtijdig grijs haar kreeg, dan wanneer de moeder vroegtijdig grijs is geworden.

Grijs haar door overgewicht of roken?

Aan het onderzoek deden alleen mannen mee. Het is dus niet bekend of bij vrouwen hetzelfde opgaat. Daarnaast werden alleen Zuid-Koreaanse mannen bevraagd; de bevindingen gelden dus niet automatisch voor andere bevolkingsgroepen. Wel zien de onderzoekers een voordeel van deze doelgroep: Zuid-Koreanen hebben zwart haar, waardoor een grijze haar makkelijk waar te nemen is en een inschatting van de hoeveelheid grijze haren makkelijker te maken is. Een laatste beperking van het onderzoek is dat de studieopzet geen uitsluitsel geeft over oorzaak en gevolg. Zo kan dus niet gesteld worden dat de jonge mannen grijs haar kregen als gevolg van overgewicht, roken, of vroeg-grijze familieleden.

Meer vrije radicalen door roken en overgewicht 

Volgens de onderzoekers kan de relatie tussen roken of overgewicht en het krijgen van grijs haar mogelijk worden verklaard door de vorming van vrije radicalen. Zowel roken als overgewicht hebben als gevolg dat extra zuurstofradicalen worden gevormd in het lichaam. Deze reactieve deeltjes beschadigen cellen en het DNA. Ze zouden ook een negatief effect kunnen hebben op melanocyten (zorgen voor het pigment in het haar) met als gevolg het ontstaan van grijze haren.

Nieuw onderzoek nodig

In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat overgewicht samenhangt met het krijgen van grijs haar op jonge leeftijd. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of een causaal verband bestaat tussen overgewicht of roken en het krijgen van grijs haar op jonge leeftijd.


Originele titel:
Association of premature hair graying with family history, smoking, and obesity: A cross-sectional study

Soort studie:
Cross-sectional study (2 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
H. Shin, H.H. Ryu, J. Yoon, S. Jo, S. Jang, M. Choi, O. Kwon, S.J. Jo

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the American Academy of Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!