Advies van huidtherapeuten wetenschappelijk?

Huidtherapeuten behandelen de zieke of beschadigde huid en informeren patiënten over de juiste verzorging van hun huid. Komt hun advies en keuze voor een behandelmethode overeen met dat wat wetenschappers aanbevelen op basis van onderzoek naar huidproblemen?

Interviews en literatuuronderzoek

Voor het onderzoek werden negen huidtherapeuten geïnterviewd. De deelnemers werden gevraagd naar de adviezen en behandelingen die ze gaven bij acne, atopisch eczeem, hyperpigmentatie, littekens en rosacea.

In een literatuurstudie werd vervolgens gezocht naar recente studies naar dezelfde aandoeningen. Onderzocht werd welke behandelingen en huidverzorging werden aanbevolen door de auteurs.

De beide adviezen werden vervolgens vergeleken.

Benzoyl peroxide of juist een ‘dieptereiniging’ bij acne?

Enkele opvallende resultaten na de vergelijking van literatuur met uitspraken van de geïnterviewde huidtherapeuten:

Geen enkele geïnterviewde huidtherapeut kiest voor het advies van benzoylperoxide bij acne, wat juist wel vaak genoemd wordt in de gevonden artikelen. Ook noemt maar een enkele huidtherapeut lasertherapie bij behandeling van littekens en noemt een drietal huidtherapeuten bescherming tegen de zon niet als advies bij rosacea.

Aan de andere kant noemen huidtherapeuten behandelingen die juist niet worden ondersteund door de literatuur, zoals massage bij littekens, acnetherapie bij rosacea of een dieptereiniging bij acne.

Het advies van de geïnterviewde huidtherapeuten voor behandeling of verzorging van de huid komt voor de gekozen huidaandoeningen in een aantal gevallen niet overeen met aanbevelingen uit de gevonden literatuur.

De volledige resultaten van dit onderzoek zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie gepubliceerd. 


Jaar:
2014

Auteurs:
M.C. Boog, A. Nederend, P. Velthuis, J. Ultee

Wetenschappelijk tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!