Ingrediënten die de gevoelige huid kalmeren

Bij een gevoelige huid wordt vaak milde en kalmerende huidverzorging geadviseerd. In dit onderzoek werden hiervoor verschillende ingrediënten met elkaar vergeleken. Het ‘klassieke’ zoethoutwortelextract en een nieuwe kunstmatige stof. 

Hoewel de oorzaak van een gevoelige huid nog niet geheel begrepen wordt, spelen verschillende processen een rol. Om te beginnen is sprake van een een verminderde huidbarrièrefunctie. Dit zorgt voor een verhoogde gevoeligheid en kwetsbaarheid van de huid met ‘zichtbare’ kenmerken als roodheid en schilfertjes. Daarnaast is bij een gevoelige huid sprake van een overmatig heftige reactie van de gevoelszenuwcellen. Dit zorgt voor de subjectieve symptomen zoals een stekend gevoel, branderigheid en tinteling van de huid.

In dit onderzoek is gekeken naar het effect van de huidverzorgingsingrediënten 4-t-butylcyclohexanol en zoethoutwortelextract.  4-t-butylcyclohexanol is een vrij nieuw kunstmatig ingrediënt. Zoethoutwortel is een kalmerend ingrediënt dat juist al heel lang gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten.

Test 1
Vermindert 4-t-butylcyclohexanol branderigheid en tintelingen? 

Om de subjectieve symptomen van een gevoelige huid, zoals branderigheid, steken en tintelingen, te onderzoeken werden twee crèmes gebruikt: een behandelcrème met  4-t-butylcyclohexanol en een controlecrème. De test werd uitgevoerd bij 24 proefpersonen. Om een gevoelige huid uit te lokken werd gebruikgemaakt van een extract van hete chilipepers. Dit werd aangebracht op de plooien tussen de neus en mondhoeken.Daarna werden de beide crèmes op de huid gesmeerd. Na het aanbrengen van de crèmes werd door de proefpersonen na 2, 10 en 15 minuten aangegeven op een schaal van 0 tot 10 (0 = geen branderigheid of steken, 10 = extreme branderigheid en steken) hoe de huid aanvoelde.

Het product met 4-t-butylcyclohexanol bleek de branderigheid, het stekende gevoel en tintelingen van de huid significant te verminderen ten opzichte van de huid waar de controlecrème was aangebracht.

Test 2
Vermindert combinatie 4-t-butylcyclohexanol – zoethoutwortelextract roodheid?

In de tweede test werd een combinatie van beide ingrediënten getest op de roodheid van de huid. Om ‘gevoeligheid’uit te lokken werd nu bij 38 proefpersonen de huid van de onderarm met een wegwerpmesje geschoren. Een testplekje werd behandeld met de combinatie van de stoffen, één met de controlecrème en één testplekje werd niet behandeld.

De combinatie van 4-t-butylcyclohexanol en zoethoutwortelextract bleek effectief in het behandelen van een gevoelige huid. De crème met deze ingrediënten zorgde voor een directe afname van symptomen van een gevoelige huid zoals roodheid en branderigheid.


Originele titel:
Effective treatment for sensitive skin: 4-t-butylcyclohexanol and licochalcone AJaar:
2015

Auteurs:
M. Sulzberger, A.-C. Worthmann, U. Holtzmann, B. Buck, K.A. Jung, A.M. Schoelermann, F. Rippke, F. Stäb, H. Wenck, G. Neufang, E. Grönniger

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!