• Factchecker

Is lichttherapie aan te raden bij eczeem?

The Fact Checker

 

De behandeling van eczeem met licht kan effectief zijn, maar het is niet de eerste therapie waarvoor gekozen moet worden. Patiënten die geen baat hebben bij standaardbehandelingen, zoals het gebruik van crèmes, kunnen kiezen voor lichttherapie.

Veel verschillende vormen van lichttherapie zijn mogelijk. Als lichtbron kan zonlicht worden gebruikt, maar ook kunstlicht, zoals uv-A- of uv-B-licht, of een combinatie van uv-licht, zichtbaar licht en infrarood licht. Onduidelijk is welke variant voor de beste resultaten zorgt, maar kunstlicht lijkt effectiever te zijn dan natuurlijk licht. Belangrijk is dat de behandeling onder supervisie van een dermatoloog wordt toegepast. Bij sommige vormen van lichttherapie wordt de blootstelling aan licht gecombineerd met een andere behandeling, zoals de inname van medicatie ter ondersteuning van het effect.

Wel heeft deze therapie nadelen. De behandeling is kostbaar, langdurig (bijvoorbeeld twee-drie therapieën per week, voor drie maanden lang), sommige delen van de huid zijn moeilijk bereikbaar (oksels) en uv-straling gaat gepaard met huidschade.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!