• Factchecker

Is er verschil tussen de huid van mannen en vrouwen?

The Fact Checker

 

Toelichting:

Naast het duidelijke verschil in lichaams- en gezichtsbeharing, zit het verschil tussen de huid van mannen en vrouwen onder andere in de volgende kenmerken:

De hoeveelheid zweet

Mannen zweten bijna twee keer zo veel als vrouwen: gemiddeld 800 ml per uur tijdens sporten. Vrouwen zweten gemiddeld 450 ml per uur tijdens het sporten.

De hoeveelheid talg

Mannen hebben gemiddeld 3µg talg per cm2 en vrouwen 0.7 µg per cm2. Dat maakt dat mannen vaker een vette huid hebben dan vrouwen.

pH-waarde

Aangezien zweet en talg de pH-waarde van de huid beïnvloedt, zou je verwachten dat de huid van mannen ook wat zuurder is dan die van vrouwen. Onderzoek wijst uit dat ín de epidermis (in het onderzoek werd gemeten na het reinigen met water en het verwijderen van het stratum corneum) deze veronderstelling klopt: een pH van 4.6 werd gevonden voor mannen en een pH van 5.6 voor vrouwen. Onderzoek waarin de pH-waarde aan het oppervlak van de huid is gemeten liet andere waardes zien dan verwacht: mannen scoorden juist een hogere pH-waarde (mannen een pH van 5.8 en vrouwen een pH van 5.5).

Dikte van de huid

In onderzoek is aangetoond dat de huid van mannen 1.2 keer zo dik is als die van vrouwen. Hierbij werd een vergelijking gemaakt van de huid van de onderarm. En dat verschil neemt toe: na de menopauze is de huid van vrouwen nog eens 10% dunner dan voor de menopauze. De huiddikte van mannen neemt overigens ook geleidelijk af vanaf het 45e levensjaar.

Risico op huidkanker

Mannen hebben een hoger risico op huidkanker dan vrouwen. Waarom dit precies zo is, is niet duidelijk. Bescherming tegen de zon lijkt dus nog belangrijker te zijn voor mannen dan voor vrouwen.

Wondgenezing

Mannen hebben een minder snelle wondgenezing dan vrouwen, ongeacht de leeftijd. Androgenen hormonen worden hiervan als oorzaak gezien.

Verschillende huidverzorging voor mannen en vrouwen?

De verschillen in kenmerken van de huid, zoals de hoeveelheid zweet of talg, hebben invloed op de keuze van huidverzorgingsproducten. Of een hele aparte lijn voor de mannen nu echt nodig is, is maar de vraag. Maar aandacht voor bijvoorbeeld de vette huid bij de keuze voor producten voor mannen lijkt op zijn plaats.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!