• skinwiser_ingredienten_kalmerend_kersenbloesem

Kersenbloesem: kalmerend voor de huid

Kersenbloesemextract werkt kalmerend op de huid en is daarom een waardevol ingrediënt in huidverzorgingsproducten. 

Kersenbloesem kalmeert geïrriteerde huid

In een in vivo experiment is bij 40 proefpersonen een klein stukje huid geïrriteerd. De wetenschappers maakten daarbij gebruik van sodium lauryl suplhate: een stofje dat in hoge concentratie zorgt voor irritatie waardoor de huid rood wordt. Een sticker met sodium lauryl sulphate werd op de huid van beide armen van alle proefpersonen geplakt. Na 24 uur werden de stickers verwijderd en werd de huid in de daarop volgende dagen twee maal daags behandeld. De ene arm werd ingesmeerd met een placebo  en de andere arm met een crème met 3% kersenbloesemextract. Na 1, 3, 5, 7 en 9 dagen werd gekeken of de roodheid van de huid op beide armen was afgenomen.

De huid die werd behandeld met de crème met kersenbloesemextract bleek veel sneller te herstellen dan de huid waarop een placebo werd aangebracht. Kersenbloesemextract heeft dus een kalmerend effect en gaat roodheid (de ontstekingsreactie) van de huid tegen.

Kersenbloesemextract beïnvloedt ontstekingsproces

In een in vitro experiment is vervolgens vastgesteld dat kersenbloesemextract de productie van stikstofoxide kan tegengaan. Dat is waardevol, want deze stof speelt een belangrijke rol in het ontstekingsproces.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie door een verzameling cellen (een cellijn) bloot te stellen aan een stofje dat zorgt voor een toename in stikstofoxide. Vervolgens werd het effect onderzocht van  0.5%, 1% of 2% kersenbloesemextract. Een hogere concentratie van het ingrediënt leidt daarbij tot een sterkere afname van de productie van stikstofoxide dan een laag percentage.

De uitkomsten van dit experiment geven meer inzicht in de werking van kersenbloesem: het extract beïnvloedt het ontstekingsproces door de productie van stikstofoxide tegen te gaan.

Waardevol ingrediënt van huidverzorgingsproducten

Beide experimenten wijzen uit dat kersenbloesem extract de huid kan kalmeren. De wetenschappers concluderen daarom dat kersenbloesem extract een waardevolle toevoeging kan zijn aan huidverzorgingsproducten.


Originele titel:
The anti-inflammatory effect of cherry blossom extract (Prunus yedoensis) used in soothing skincare product.

Soort studie:
In vivo: randomized controlled trial (5 sterren)
In vitro: pre-clinical study (1 ster)

Jaar:
2014

Auteurs:
Zhang YQ, Guan L, Zhong ZY, Chang M, Zhang DK, Li H, Lai W.

Wetenschappelijk tijdschrift:
International journal of cosmetic science

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!