• Leefstijl en leeftijd

Leefstijl en een jeugdige uitstraling

Een gezonde leefstijl gaat samen met een jeugdige uitstraling. Roken,  zonnen (onder de zonnebank) en een slechte mond- of huidverzorging zorgen ervoor dat de leeftijd hoger wordt ingeschat. 

Dat blijkt uit onderzoek van Gunn en zijn collega’s op basis van gezichtsfoto’s van ruim 800 (blanke) proefpersonen (tussen de 45 en 75 jaar).

Ongezonde leefstijl: tot maximaal 11 jaar ouder

Mannen die rookten werden gemiddeld 1.6 jaar ouder ingeschat dan mannen die niet rookten. Vrouwen die aangaven graag in de zon te zitten, werden gemiddeld 2.5 jaar ouder ingeschat. Deelnemers die een slechte score hadden op alle leefstijlfactoren werden tot maar liefst 11 jaar ouder ingeschat.

Vrouwen met overgewicht worden jonger ingeschat

Wel werden vrouwen die overgewicht hadden juist jonger ingeschat, dan vrouwen met een gezond gewicht. Dit wordt veroorzaakt doordat een voller gezicht het aantal rimpels doet afnemen. Een voller gezicht leidt mogelijk wel eerder tot ‘hangen’ van het gezicht.

Zongebruinde huid op langere termijn juist onaantrekkelijk

De resultaten van het onderzoek bevestigen dat het gebruik van de zonnebank en regelmatig zonnen samengaan met meer rimpels en dus een oudere uitstraling. De auteurs van het artikel concluderen dan ook dat een zongebruinde huid op korte termijn misschien aantrekkelijk is, maar op langere termijn juist onaantrekkelijk maakt.

Slechte mondverzorging maakt oud

Hoewel de deelnemers met een gesloten mond zijn gefotografeerd, bleek niet flossen, het minder vaak poetsen van de tanden of het hebben van kunsttanden, te leiden tot een hogere inschatting van leeftijd. De auteurs van het artikel geven twee mogelijke verklaringen voor dit resultaat: een slechte mondverzorging of een slecht gebit gaat samen met slechte eetgewoontes, wat eigenlijk de oorzaak is van een oudere uitstraling. Of: een goed gebit zorgt ervoor dat de huid beter/strakker rond de mond valt.

Gezonde leefstijl meer effect dan plastische chirurgie?

In eerder onderzoek is vastgesteld dat plastische chirurgie de uitstraling van een persoon met 8 jaar kan verjongen. Resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat met een gezonde leefstijl een winst van 11 jaar behaald kan worden. De auteurs concluderen dan ook dat in veel gevallen met een gezonde leefstijl meer bereikt kan worden dan met plastische chirurgie.


Originele titel:
Lifestyle and youthful looks

Soort studie:
Cross-sectional study (2 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
D.A. Gunn, J.L. Dick, D. van Heemst, C.E. Griffiths, C.C. Tomlin, P.G. Murray, T.W. Griffiths, S. Ogden, A.E. Mayes, R.G. Westendorp, P.E. Slagboom, A.J. de Craen.

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!