• Factchecker

Niet-comedogeen betekent geen kans op puistjes

The Fact Checker

De claim ‘niet-comedogeen’ is een garantie dat het product geen comedonen (mee-eters) zal veroorzaken op de huid

 

Toelichting:

Sommige cosmeticaproducten dragen bij aan de verstopping van poriën en kunnen op die manier comedonen veroorzaken. Comedonen (niet-inflammatoire acne-laesies) kunnen uiteindelijk puistjes (inflammatoire acne-laesies) worden.

Sinds het testen van cosmetica op dieren verboden is, wordt de comedogeniteit van een ingrediënt of product meestal getest op de rug van mensen. Recent onderzoek toont aan dat dit geen betrouwbare methode is. De huid van de rug wijkt namelijk op bepaalde kenmerken af van de huid op het gezicht. Zo hangt het aantal comedonen en de productie van talg op de rug niet samen met het aantal comedonen en de productie van talg op het gezicht. In sommige gevallen zal een cosmeticaproduct daarom geen comedonen veroorzaken op de rug, maar wel op het gezicht.Daarnaast is de claim ‘niet-comedogeen’ niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedere fabrikant, of ze het wel of niet getest hebben, deze claim op de verpakking mag zetten.

Ondanks het feit dat het ontbreekt aan goede regelgeving over deze vermelding, kan de verpakking (ingrediëntenlijst) in sommige gevallen uitkomst bieden. In een ander onderzoek is aangetoond dat bepaalde ingrediënten, zoals isopropyl palmitate, isopropyl myristate en decyl oleate, inderdaad comedonen veroorzaken op de huid.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!