• Plastic handschoenen

Meer huidproblemen door plastic handschoenen?

Bijna de helft van de beroepsziekten zijn huidaandoeningen. In de meeste gevallen gaat het om handeczeem. Vooral mensen die tijdens hun werk regelmatig in contact komen met water lopen risico. Maar hoe zit het met het dragen van plastic handschoenen? Is dat ook belastend voor de huid? 

Handschoenen even schadelijk als contact met water?

Het dragen van plastic handschoenen wordt vaak gezien als een vergelijkbare belasting van de huid als het vaak in contact komen met water. In dit onderzoek is nagegaan of het dagelijks langdurig dragen van plastic handschoenen inderdaad nadelig is voor de huid. Om dit vast te stellen is de huid van een groep werknemers die werkt in een steriele ruimte (en heel de dag handschoenen draagt) vergeleken met een groep medewerkers die op kantoor werkt en geen handschoenen draagt tijdens het werk.

De onderzoekers constateerden geen verschil in aantal huidaandoeningen tussen de groepen. De werknemers zelf gaven wel een duidelijk verschil aan: meer dan een vijfde van de ‘handschoendragers’  gaf aan huidproblemen te hebben, terwijl dit bij het kantoorpersoneel slechts om vijf procent ging. De onderzoekers redeneren dat mensen die vaak handschoenen dragen huidproblemen misschien eerder opmerken.

Alleen kortdurende verminderde huidbarrière door handschoenen

De onderzoekers bekeken van beide groepen de huidbarrière van de handen van beide groepen. Hierbij werd het transepidermaal waterverlies gemeten; de mate van verdamping van het water uit de huid. Een hoog waterverlies staat daarbij gelijk aan een verslechterde huidbarrière. Bij de twee groepen werd eenzelfde score gevonden. Alleen in de eerste dertig minute, direct na het uittrekken van de handschoenen, was het waterverlies hoger dan bij het kantoorpersoneel.

De hydratatie van de huid van de handen verschilde wel iets. De huid van de handen van de werknemers die handschoenen droegen, was beter gehydrateerd dan de handen van het kantoorpersoneel.

Geen nadelig effect van gebruik van handschoenen

De onderzoekers concluderen dat er geen aanwijzingen zijn dat de conditie van de huid beïnvloed wordt door het dagelijks dragen van handschoenen. Alleen direct na het uittrekken van de handschoenen kan de huidbarrière tijdelijk verminderd zijn.


Originele titel:
Occlusive gloves and skin conditions: is there a problem? Results of a cross-sectional study in a semiconductor company.

Soort studie:
Dwarsdoorsnede onderzoek (2 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
W. Weistenhöfer, M. Wacker, F. Bernet, W. Uter, H. Drexler

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!