Behandeling overactieve talgklieren bij acne met nanodeeltjes

Bij acne zijn de talgklieren verstopt waardoor ontstekingen ontstaan. De klachten kunnen behandeld worden met bijvoorbeeld tretinoïne, antibiotica of benzoylperoxide. Deze methodes zijn beperkt effectief en gaan samen met bijwerkingen. Een nieuwe behandeltherapie, waarbij de activiteit van de talgklieren wordt geremd, lijkt veelbelovend.

Verhitte nanodeeltjes beschadigen talgklieren

Bij de nieuwe methode wordt gebruikgemaakt van nanodeeltjes. Deze zeer kleine deeltjes worden in de talgklieren gedreven met behulp van ultrageluid. Wanneer deze deeltjes diep in de talgklieren zitten, wordt de huid bestraald met een laser. Een eigenschap van de nanodeeltjes is dat ze door de bestraling  verhit raken. Die warmte beschadigt vervolgens de talgklier. De huid om de klier heen wordt hierbij niet beschadigd waardoor de behandeling dus heel gericht kan worden ingezet.

Verminderde activiteit talgklieren positief

Uit eerder onderzoek is gebleken dat schade aan de talgklier een positief effect heeft op acne. De activiteit van de klier vermindert, waardoor acneklachten afnemen.

Vervolgonderzoek nodig

In deze studie is de methode alleen ingezet bij gezonde proefpersonen. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn en de behandeling pijnloos is, is vervolgonderzoek nodig bij acnepatiënten. Dan kan vast worden gesteld of de therapie echt leidt tot een daling van het aantal ontstekingen op de huid.


Originele titel:
Ultrasonic delivery of silica-gold nanoshells for photothermolysis of sebaceous glands in humans: Nanotechnology from the bench to clinic.

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2015

Auteurs:
D. Paithankar, B.H. Hwang, G. Munavalli, A. Kauvar, J. Lloyd, R. Blomgren, L. Faupel, T. Meyer, S. Mitragotri

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of Controlled Release

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!