• grijs_haar

Onderzoek naar grijs haar wereldwijd

Klopt het dat vijftig procent van de mensen voor de helft grijs is op zijn vijftigste? Worden mannen sneller grijs dan vrouwen? En maken huidskleur of haartint nog verschil?  

Om de zogenaamde 50-50-50-regel te controleren, werden 4100 mensen van over de gehele wereld onderzocht. De onderzoekers bepaalden eerst de natuurlijke haarkleur van de mannen en vrouwen, geselecteerd uit landen in Afrika, Europa, Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Oceanië. Het haar van de deelnemers werd ingedeeld in tien verschillende categorieën: van zwart tot witblond. Daarnaast werd bij ruim 1450 deelnemers het aantal grijze haren bepaald.

Bij 60 jaar is bijna iedereen grijs

Driekwart van de deelnemers tussen de 45 en 64 jaar bleek grijze haren te hebben. Bij 60 jaar was bijna iedereen (voor een gedeelte) grijs (91%). Bij 45 jaar had meer dan de helft van de deelnemers grijze haren. Wel was het aantal grijze haren bij deze leeftijdsgroep nog beperkt: gemiddeld 15% van de haardos was grijs.

Alleen bij blanke mensen wordt donker haar sneller grijs

Wanneer gekeken wordt naar bevolkingsgroepen, kan gezegd worden dat licht haar sneller grijs wordt dan donker haar. Groepen deelnemers met overwegend donker haar (uit bijvoorbeeld Sub-Saharisch Afrika) hadden minder vaak grijze haren dan mensen van een zelfde leeftijd met lichter haar (Denemarken, Schotland). Wanneer gekeken werd naar alleen mensen met een blanke huidskleur, lag dit anders: mensen met een blanke huid en donker haar, bleken juist vaker grijs dan mensen met een blanke huid en licht haar.

Mannen sneller grijs bij de slapen

Ook is gekeken naar de verdeling van het grijze haar op het hoofd. Zowel vrouwen als mannen bleken het minst grijs te zijn op het achterhoofd. Bij vrouwen bleek geen verschil te zijn tussen de hoeveelheid grijs haar boven op het hoofd en op de zijkant van het hoofd. Bij mannen wel: het haar op de zijkant van het hoofd was vaker grijs dan op de kruin.

Kwart is grijs op zijn vijftigste 

Op basis van deze groep mannen en vrouwen, geselecteerd uit diverse landen van over de hele wereld, stellen de onderzoekers dat de 50-50-50-regel niet klopt. Niet bij de helft, maar bij iets meer dan een kwart (27%) van de mensen is 50% van het haar op hun 50e jaar grijs.


Auteurs:
S. Panhard, I. Lozano, G. Loussouarn

Tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Jaar:
2012

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!