• Kind beschermen zon

Hoe bescherm je je kind het veiligst tegen de zon?

Jonge kinderen worden lang niet altijd even goed beschermd tegen de zon. Dat blijkt een een nieuwe studie, gepresenteerd tijdens de zomerbijeenkomst van de Amerikaanse Academie van Dermatologie (AAD). Wat zijn de adviezen?

Advies voor zonbescherming – jonger dan 6 maanden

De Amerikaanse Academie van Dermatology adviseert om kinderen jonger dan zes maanden zoveel mogelijk uit de zon te houden. Baby’s kunnen het beste in de schaduw blijven, en extra bescherming krijgen van shirts met lange mouwen, lange broeken, hoedjes en een zonnebril. Het gebruik van zonnebrandcrème moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Advies voor zonbescherming – ouder dan 6 maanden

Kinderen ouder dan zes maanden kunnen het best een breedspectrum (zowel uv-B als uv-A-bescherming) zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 gebruiken. Kinderen met een gevoelige huid kunnen het beste kiezen voor een zonnebrandcrème waarin fysische zonnefilters als titaniumdioxide en zinkoxide worden gebruikt. En zelfs bij het gebruik van zonnebrandcrème kan het beste de schaduw opgezocht worden en beschermende kleding worden gedragen.

Het onderzoek

Dr. Nouri en mede-onderzoekers van de Universiteit van Miami ondervroegen 95 ouders naar hun zonbeschermingsroutines. Slechts 14,6% kende de adviezen van het AAD voor zonbescherming van kinderen, zoals hierboven beschreven.

Zonbescherming

83% van de ouders gaf aan regelmatig de schaduw op te zoeken voor hun kinderen, 43% zei een hoed als bescherming te dragen en slechts 40% bleek kleding (lange mouwen en broeken) te gebruiken. 92% gaf aan regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken bij hun kinderen jonger dan 6 maanden, ondanks de aanbevelingen. Een derde van de groep gaf aan hun kinderen geleidelijk bloot te stellen aan de zon zodat zij ‘tolerantie’ voor  de straling van de zon zouden ontwikkelen. ‘Sommige ouders denken dat zij hun kind daarmee helpen, maar het tegenovergestelde is waar’, aldus dr. Nouri. ‘Onbeschermde blootstelling aan de zon zorgt voor schade aan de huid.’

Hoe vaak raken kinderen verbrand in de zon

In het onderzoek werd ook gekken naar zonverbranding bij jonge kinderen. Hoe vaak gebeurt dat? Toch nog 3% van de ondervraagde ouders gaf aan dat hun kinderen in de eerste zes maanden verbrand geweest, terwijl 12% vertelde dat hun kinderen bruin waren geworden in de eerste 6 maanden.

Dr. Nouri voegde nog toe dat een ‘kleurtje’ soms voor een misplaatst gevoel van veiligheid zorgt. ‘Er wordt onder mensen met een donkerdere huidskleur gedacht dat zij geen zonbescherming nodig hebben. Iedereen kan huidschade zoals kanker oplopen. Bescherming is altijd belangrijk. Ouders zouden kinderen al vanaf de vroegste jaren het goede voorbeeld moeten geven.’


[bron]

Meer tips en weetjes over zonbescherming van kinderen vind je op www.smeerjein.nl
Smeer je in! is een landelijke campagne om meer kinderen te beschermen tegen de zon.

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!