Opname uv-filters door de huid

De toevoeging van antioxidanten aan zonnebrandcrèmes is waardevol. Deze stoffen kunnen niet alleen de schade die door uv-straling in de huid ontstaat, beperken. Antioxidanten zorgen er ook voor dat uv-filters minder diep in de huid terechtkomen. 

Uv-filters wil je op de huid, antioxidanten liever in de huid

Voor een goede en veilige werking van een zonnefilter wil je graag dat de stof op de huid terechtkomt en daar blijft zitten. Je wilt liever niet dat deze ingrediënten voorbij het stratum corneum (buitenste laag van de huid) belanden. Wanneer uv-filters dieper in de huid terechtkomen, neemt de kans op een allergische reactie toe. Bovendien is van bijvoorbeeld de zonnefilter oxybenzone aangetoond dat deze door de huid dringt en in het lichaam terechtkomt.

Antioxidanten daarentegen werken beter wanneer ze dieper in de huid dringen. Deze stoffen wil je nu  juist graag voorbij het stratum corneum zien komen. Zo kunnen ze de vrije radicalen onschadelijk maken die in de huid ontstaan onder invloed van uv-straling. Maar wat doen antioxidanten nog meer? En wat is hun effect op de werking van zonnefilters?

Antioxidanten maken uv-filters veiliger

Voor het onderzoek werden vier verschillende uv-filters gebruikt: octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en bemotrizinol. Daarnaast werden twee antioxidanten onderzocht: trans-resveratrol en bètacaroteen.

De opname van deze filters en antioxidanten door de huid werd vervolgens gemeten in in vitro experimenten. In het laboratorium werden hiervoor eerst stukjes losse huid besmeerd met een zonnebrandcrème met uv-filters of met een zonnebrandcrème met uv-filters én antioxidanten.

De resultaten wezen uit dat beide producten veilig waren; de hoeveelheid uv-filter die opgenomen werd door de huid was bij beide zonnebrandcrèmes onder de maximaal toelaatbare waarde.

Toch was er een duidelijk verschil: de hoeveelheid van de uv-filters die door de huid werd opgenomen nam sterk af wanneer deze samen met antioxidanten was aangebracht. De wetenschappers concluderen daarom dat antioxidanten zonnebrandcrèmes veiliger kunnen maken.

Antioxidanten in zonnebrandcrèmes waardevol

Uv-filters in zonnebrandcrèmes zijn niet in staat om de huid te beschermen tegen alle uv-straling. De vrije radicalen die ontstaan doordat uv-licht op de huid komt, kunnen onschadelijk worden gemaakt met behulp van antioxidanten. De toevoeging van antioxidanten aan zonnebrandcrèmes is daarom waardevol. De resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat antioxidanten daarnaast kunnen voorkomen dat uv-filters diep in de huid dringen. Ze hebben dus op twee manieren een beschermende werking.


Originele titel:
Trans-resveratrol and beta-carotene from sunscreens penetrate viable skin layers and reduce cutaneous penetration of uv-filters

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2015

Auteurs:
J.V. Freitas, F.S. Praça , M.V. Bentley, L.R. Gaspar

Tijdschrift:
International journal of pharmaceutics

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!