Peelings al eeuwen populair

Peelings zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Ondanks de opkomst van geraffineerde huidverbeterende technieken als laser of ultrageluid is juist ook het gebruik van de chemische peeling toegenomen. Het tijdschrift van de American Society of Plastic Surgeons maakte een mooi (historisch) overzicht. 

Véél ouder dan de weg naar Rome

Door de eeuwen heen is er op de verschillende continenten een overvloed aan natuurlijke middelen ingezet om de huid mooier te maken, lichter, frisser en egaler. De chemische peeling is misschien wel de oudste esthetische procedure. Deze behandeling is nog ouder dan de weg naar Rome. Wist je dat er beschrijvingen zijn van rond 1550 voor Christus? Het concept van het schuren van de huid ter verfraaiing werd door Egyptische artsen gebruikt om littekens gladder te maken. En we kennen natuurlijk allemaal de verhalen over de Egyptische koningin Cleopatra, die in zure melk baadde om haar huid jong te houden.

Ook de oude Grieken en Romeinen, die er in de geschiedenisboeken om bekend staan al bezig te zijn geweest met skincare in de vorm van maskers van dierlijke oliën, zout en klei, maakten hun eigen(tijdse) peelings van onder meer mosterd, zwavel en kalksteen.

4.000 jaar zuren in de praktijk

Nu, 4.000 jaar later, is het wetenschappelijke principe van deze behandelingen uitgebreid onderzocht, beschreven en bewezen. We weten nu bijvoorbeeld dat het melkbadje van Cleopatra de natuurlijke exfoliërende stof melkzuur bevat.
Het artikel brengt aardig in beeld hoe het gebruik van de chemische peeling zich heeft ontwikkeld in de negentiende, twintigste en uiteindelijk 21ste eeuw – niet alleen in de medische praktijk, ook in de beautyindustrie. Juist daar is de behandeling de laatste jaren populairder dan ooit. En de ontwikkeling gaat gewoon verder. Peelings worden inmiddels bijvoorbeeld ook toegepast voor de verbetering en verjonging van handen, decolleté en zelfs oogleden. Klik hier voor een filmpje.   

De meestgebruikte peelings

Welke soorten peelings zijn er? Waarvoor worden ze precies gebruikt? In het artikel vind je een overzicht van de meestgebruikte zuren, de indicaties hiervoor en de mogelijke bijwerkingen.  De populairste zuren op dit moment zijn glycolzuur, salicylzuur en de Jessner-oplossing voor de wat lichtere peelings. Voor diepere peelingbehandelingen worden er hogere concentraties TCA, glycolzuur, fenolzuur en een combinatie daarvan gemaakt.
In de review zijn verder ook twee overzichten te vinden van de juiste voorbereiding (prepeel) op deze peelings en belangrijke nabehandelingsadviezen (postpeel considerations) zoals goede zonbescherming.

Ten slotte wordt in het artikel vermeld hoe peelings als ondersteunende- of combinatiebehandeling met huidverjongende technieken als een facelift voor een extra mooi eindresultaat kunnen zorgen.


Oorspronkelijke titel:
The Evolution of Chemical Peeling and Modern-Day Applications
Jaar:
Nov, 2017
Auteurs:
Weissler, Jason M.; Carney, Martin J.; Carreras Tartak, Jossie A.; Bensimon, Richard H.; Percec, Ivona M.D.
Publicatie:
Plastic and Reconstructive Surgery

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!