Peelings en laser mogen wél tijdens gebruik isotretinoïne

Het is niet langer nodig om cosmetische behandelingen als peelings en laser uit te stellen bij het gebruik van isotretinoïne. Dat blijkt uit onderzoek van een groep experts uit Amerika.

Isotretinoïne is een orale vorm van vitamine A die wordt voorgeschreven bij ernstige acneklachten. Het medicijn is misschien beter bekend onder de merknamen Roacctuane en Isotretinoïne.

Isotretinoïne zorgt ervoor dat huidschilfers sneller loslaten. Hierdoor raken de poriën  minder snel verstopt. Verder vermindert isotretinoïne de hoeveelheid talg en remt het ontstekingen. Ook gaat het de groei van bacteriën tegen. Het medicijn werkt dan ook goed bij acneklachten.

Wat zijn de bijwerkingen van isotretinoïne

Helaas kent isotretinoïne nogal wat bijwerkingen, waaronder droge lippen, oogontsteking, verstopte neus en een rode en droge gezichtshuid. Het advies is altijd geweest om tijdens het gebruik ervan niet ook gelijktijdig cosmetische huidverbeterende behandelingen te ondergaan vanwege een (zeldzaam) verhoogd risico op littekenvorming. Bij ingrepen als chemische peelings, (ontharings)laser, waxen of dermabrasie werd aangeraden minimaal zes maanden daarvoor te zijn gestopt met de anti-acne medicatie. Maar volgens het laatste advies van een speciaal hiervoor in het leven geroepen Amerikaanse taskforce, bestaat onvoldoende bewijs voor die richtlijn.

De taskforce, een groep huidexperts bijeen geroepen door de  American Society for Dermatologic Surgery , bestudeerde alle beschikbare literatuur. Wat is er nu precies bewezen en beschreven over de (toegenomen) kans op littekenvorming? Op basis van de resultaten concluderen de deskundigen nu dat behandelingen met laser (non-ablatieve lasers) of peelings eigenlijk niet langer hoeven te worden uitgesteld wanneer iemand isotretinïne gebruikt. Hetzelfde geldt voor oppervlakkige dermabrasie.

Het advies van Dr. Jetske Ultee

Dr. Jetske Ultee adviseert om bij een gevoelige huid – want daarvan is sprake bij acneklachten en het gebruik van isotretinoïne – eerst goed in kaart te laten brengen of de huid wel een peeling aankan. Hiervoor kun je de huidbarrière meten. Is het beschermende laagje sterk verzwakt, dan kan de peelingbehandeling toch beter nog even worden uitgesteld tot de huid (met de juiste adviezen en verzorging) verder is hersteld.

Liever ook een lage dosis

Verder: “Er komt tegenwoordig gelukkig steeds meer bewijs voor het effect van behandelingen met een lagere dosis isotretinoïne. De aanbevolen dosering is momenteel 0,5-1 mg per kg (lichaamsgewicht) per dag. In deze review komen de onderzoekers tot een andere aanbeveling: namelijk 20mg voor 7 dagen, gevolgd door twee weken pauze. Deze lagere dosering van isotretinoïne wordt zeer goed verdragen en kost minder. De laesies verbeteren daarentegen wel iets minder snel en er is een verhoogd risico op het terugkeren van klachten. Maar het grote voordeel: de therapie gaat hierdoor niet gepaard met lastige bijwerkingen. Want behalve bijwerkingen op de huid, worden ook vervelende bijwerkingen beschreven als hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, evenals biochemische effecten. En zo’n lage dosis is voor het combineren van hier genoemde cosmetische behandelingen ook gunstig.”


Oorspronkelijke titel:
ASDS Guidelines Task Force: Consensus Recommendations Regarding the Safety of Lasers, Dermabrasion, Chemical Peels, Energy Devices, and Skin Surgery During and After Isotretinoin Use.

Publicatie:
Oktober 2017

Auteurs:
Waldman A, Bolotin D, Arndt KA, Dover JS, Geronemus RG, Chapas A, Iyengar S, Kilmer SL, Krakowski AC, Lawrence N, Prather HB, Rohrer TE, Schlosser BJ, Kim JYS, Shumaker PR, Spring LK, Alam M.

Tijdschrift:
Dermatologic Surgery

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!