• skinwiser_zonschade_tretinoine_creme_huidveroudering

Tretinoïne bij de behandeling van zonschade in het gezicht

Tretinoïne wordt gebruikt om de zonbeschadigde huid te behandelen. In eerdere studies is aangetoond dat een crème met vitamine A-zuur fijne rimpels in het gezicht, ruwheid van de huid en pigmentvlekken kan verminderen. Wat is het effect op langere termijn? 

In deze studie is aan 204 proefpersonen gevraagd om 24 maanden lang, elke avond hun gezicht in te smeren met een gezichtscrème. De huid van de proefpersonen was gemiddeld tot ernstig beschadigd door de zon.

De helft van de proefpersonen smeerde met tretinoïnecrème 0.05%, terwijl de andere proefpersonen een placebocrème gebruikten. Alle deelnemers gebruikten daarnaast een moisturizer met zonbescherming. Op meerdere momenten tijdens de studieperiode werd de veiligheid en de effectiviteit van de producten vastgesteld. Onderzoekers keken bijvoorbeeld naar de mate van zonbeschadiging van de huid en huidirritatie. Ook werd voorafgaand aan de studie, na 12 en na 24 maanden een foto van de huid gemaakt en werd voor onderzoek een klein stukje huid uit het gezicht verwijderd.

Vermindering rimpels en pigmentvlekken

Het gebruik van tretinoïnecrème 0.05% zorgde voor een duidelijke vermindering van de fijne rimpels, pigmentvlekken en de totale zonschade, in vergelijking met de crème zonder tretinoïne. De crème met tretinoïne zorgde echter niet voor een afname van de ruwheid van de huid.

In deze afbeelding is te zien hoe de huid verbeterde na 24 maanden gebruik. Er is op fijne rimpels, pigmentvlekken en ruwheid van de huid gescoord door de onderzoeker.

Gebruik van tretinoïne veilig

De veiligheid van de tretinoïnecrème werd vastgesteld door analyse van de huidcellen. Onderzoekers vonden geen toename in atypische keratinocyten en melanocyten (beide huidcellen), afname van de elasticiteit van de huid of nadelige veranderingen van de hoornlaag (buitenste laag van de huid). Wel vonden onderzoekers aanwijzingen van een toename in procollageen (voorloper van collageen).

Conclusie

Bij personen met een huid met gemiddelde tot ernstige zonschade is behandeling van de huid met tretinoïnecrème 0.05% veilig en effectief.

Dr. Jetske Ultee:

“Dat tretinoïnecrème werkt, is voor mij al even bewezen. Wat ik zo opvallend vind aan dit onderzoek, is het feit dat ook de placebocrème heeft gewerkt (zie afbeelding in de samenvatting). Ik vermoed dat de verbetering komt door het dagelijks gebruik van een moisturizer met zonbescherming die alle 204 deelnemers gebruikten. Zo zie je hoe belangrijk die dagelijkse protectie is; nooit een ‘verloren zaak’!”

Lees meer over hoe vitamine A-zuur het best gebruikt kan worden op de weblog van dr. Jetske Ultee.


Effectiviteit en veiligheid van het gebruik van tretinoïnecrème 0.05% bij de behandeling van de zonbeschadigde huid van het gezicht

Originele titel:
Long-Term Efficacy and Safety of Tretinoin Emollient Cream 0.05% in the Treatment of Photodamaged Facial Skin – A Two-Year, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Het onderzoek:
Onderzoekers zijn nagegaan wat de effectiviteit en veiligheid is van het dagelijks smeren van 0,05% tretinoïne (vitamine a zuur) crème bij een zonbeschadigde huid.

Soort studie:
Gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep (5 sterren)

Aantal deelnemers:
204

Jaar + land:
2005, Verenigde Staten

Auteurs:
Kang S, Bergfeld W, Gottlieb AB, Hickman J, Humeniuk J, Kempers S, Lebwohl M, Lowe N, McMichael A, Milbauer J, Phillips T, Powers J, Rodriguez D, Savin R, Shavin J, Sherer D, Silvis N, Weinstein R, Weiss J, Hammerberg C, Fisher GJ, Nighland M, Grossman R, Nyirady J.

Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology. 2005;6(4):245-53.

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!