• Darmbacteriën bij acne

Veranderde samenstelling darmbacteriën bij acne

Naar de rol van de darmen bij huidproblemen wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Is er nu eigenlijk een relatie tussen de darmbacteriën en het ontstaan van acne? Die relatie lijkt er te zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek van huidspecialisten in China. Bij mensen met matige tot ernstige acne vonden zij een veranderde  samenstelling van de microbiota in de darmen. 

Welke rol speelt microbioom van de darm?

De exacte oorzaak van acne is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Bekend is dat verschillende factoren samen bijdragen aan het ontstaan van puistjes op de huid. Zo is er onder meer sprake van een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, van een verhoogde talgproductie en een ontstekingsreactie door de aanwezigheid van de bacteriën. Maar in welke mate deze factoren daadwerkelijk de uitbraak van puistjes beïnvloeden, is niet helemaal duidelijk.

De laatste jaren zijn ook steeds meer studies verschenen die suggereren dat het darmmicrobioom een rol speelt in de ontwikkeling en het verloop van acne. In die onderzoeken werd bijvoorbeeld ‘grofweg’ gezien dat de bacteriesamenstelling bij patiënten met acne soms anders is dan bij mensen met een gezonde huid. En dat er omgekeerd ook vaker sprake is van allerlei darmklachten bij mensen met het huidprobleem.

Analyseren van dna in poepmonsters

Inmiddels zijn betere en krachtige technieken beschikbaar gekomen om weer wat verder te kunnen inzoomen op de vele miljoenen darmbewoners, en de eventuele verschillen hiertussen bij mensen. De Chinese onderzoeksgroep maakte gebruik van zogenaamde ‘high-throughput sequencing technology’. Ofwel van computertechnologie met een immense verwerkingscapaciteit, waarmee  aan de hand van bepaalde dna-sequenties bacteriën in ontlastingmonsters kunnen worden geanalyseerd.

Voor het onderzoek werden hiervoor 31 jonge mensen met milde tot ernstige acneklachten vergeleken met een even zo grote vergelijkbare controlegroep. Het betrof 23 vrouwen en 8 mannen, in de leeftijd van 17 tot 35 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 22.16 jaar, allen woonachtig in Beijing. De deelnemers werden ‘gerekruteerd’ via de dermatologische klinieken van het ziekenhuis van de Peking University.

Afname ‘goede bacteriesoorten’ bij acne

De onderzoekers zagen in de poepmonsters van beide groepen een duidelijk verschil in de aanwezige typen micro-organismen. Zo vonden ze bij de acne-groep minder schimmelachtige ‘beestjes’ (actinobacteriën),  en juist méér proteobacteriën (tot deze familie behoren ook de vaak ziekmakende soorten).  Verder zagen ze een lagere aanwezigheid van bepaalde ‘goede bacteriesoorten’  zoals van de Bifidobacterium, Butyricicoccus, Coprobacillus, Lactobacillus en Allobaculum.

Dragen afweerreacties bij tot acne?

Op welke manier de veranderde samenstelling van de bacteriën dan precies zorgt voor huidproblemen is nog niet duidelijk. De onderzoekers beredeneren dat door een lagere productie van specifieke stoffen door de bacteriën (zoals butyraat) de darmwand minder goed functioneert en dat daarom bepaalde afweermechanismen in gang worden gezet, waardoor uiteindelijk ook acneklachten kunnen verergeren. Maar er is meer onderzoek nodig om dit te staven.

Meer onderzoek nodig, ook bij andere bevolkingsgroepen

De onderzoekers benadrukken verder dat er ‘slechts’ naar Chinese patiënten is gekeken. De onderzochte groep was bovendien bescheiden van aantal. Ook kon met de gebruikte methode niet op het niveau van bacteriesoort worden gekeken (dus wélke bifidobacteriën of lactobacillen waren verminderd). Om de onderzoeksresultaten breder te kunnen trekken, zullen daarom grotere studies moeten worden opgezet – en ook met ook verschillende bevolkingsgroepen. Want de darmsamenstelling van Chinezen is bijvoorbeeld alweer heel anders dan van Amerikanen of Egyptenaren. Dat heeft met onder meer te maken met voeding en andere omgevingsfactoren.

Het Chinese onderzoek bevestigt in ieder geval dat voeding, darmen en de huid niet los van elkaar staan. En dat er een verband bestaat tussen acne en veranderingen in het microbioom van de darm. Die inzichten bieden nieuwe perspectieven voor (het onderzoek naar) de behandeling van acne, bijvoorbeeld met voeding of probiotica.

 


Oorspronkelijke titel: Gut microbiota alterations in moderate to severe acne vulgaris patients

Auteurs: Hui‐Min Yan, Hui‐Juan Zhao, Du‐Yi Guo, Pei‐Qiu Zhu,Chun‐Lei Zhang,Wei Jiang

Tijdschrift: The Journal of Dermatology

Jaar: aug 2018

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!