• smeergedrag

Schoonheid en insmeergedrag

Dat het gebruik van zonnebrandcrème belangrijk is om de huid te beschermen tegen gezondheidsrisico’s als kanker, raakt steeds meer bekend. Toch vindt juist de ‘beautyboodschap’ dat insmeren huidveroudering als rimpels en pigmentvlekken voorkomt, veel méér gehoor. Maar desondanks wordt zonnebrandcrème nog altijd niet voldoende (vaak) gebruikt.   

Dat blijkt uit een studie in Dallas in het Amerikaanse Texas die is gepubliceerd in The Journal of Cosmetic Dermatology.

Voor het onderzoek werden 300 mensen over een periode van twee zomermaanden gevolgd en gevraagd naar hun zon- en smeergedrag. De groep vormde een ‘dwarsdoorsnede’ van volwassen bezoekers van supermarkten, stadsparken en de campus van de Universiteit Texas in de stad Dallas. 60 procent van de ondervraagden was een vrouw.

Op de hoogte van de risico’s

88 procent van de deelnemers was op de hoogte van het feit dat zon exposure sterk verband houdt met het risico op huidkanker. Eenzelfde grote groep wist ook aan te geven dat zonblootstelling verantwoordelijk is voor het merendeel van de tekenen van huidveroudering. Bijna 70 procent gaf aan om die (uiterlijke) redenen een zonnebrandcrème te gebruiken.

Twee derde van de ondervraagden gaf aan een huid te hebben die ‘soms’ of ‘vaak’ verbrandt. De helft vertelde dagelijks gemiddeld 2,5 uur te worden blootgesteld aan de zon. Toch gebruikte slechts dertig procent van de mensen zonnebrandcrème op een dagelijkse basis; een derde van de ondervraagden smeerde zelfs niets.

We smeren pas bij twee uur in de zon

De meeste respondenten gaven aan alleen zonnebrandcrème te gebruiken wanneer ze langer dan een uur in de zon zouden doorbrengen. Bijna twee derde van de ondervraagden zei dit pas te doen wanneer ze twee uur of langer in de zon zouden verblijven. Slechts 17 procent van de totale groep deelnemers smeerde zichzelf standaard in, ongeacht de mate of duur van de zonblootstelling.

Kennis gerelateerd aan smeergedrag 

Uit het onderzoek kwam uiteindelijk goed naar voren dat kennis over huidveroudering door de zon gerelateerd is aan smeergedrag, maar ook aan huidtype. Zo bleken mensen die aangaven niet vaak te verbranden minder goed op de hoogte van dit verband, en (dus) ook minder gebruik te maken van  zonbescherming.

Misvattingen over veilige blootstelling

De onderzoekers concluderen dat ondanks de toegenomen kennis over de risico’s en gevolgen van de zon voor de huid nog altijd niet goed gesmeerd wordt door consumenten. Die discrepantie lijkt onder meer te worden verklaard door misvattingen over de ‘nog veilige’ duur van zonblootstelling. Aangenomen wordt ten onrechte dat alleen vanaf langdurige exposure aan zonnestraling schade kan optreden.

 


Oorspronkelijke titel: Wrinkles, brown spots, and cancer: Relationship between appearance- and health-based knowledge and sunscreen use

Publicatie: Juni 2018

Tijdschrift: Journal of Cosmetic Dermatology

Auteurs: Hongjing Cao, Mary Brehm, Linda Hynan, Heather W. Goff

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!