Verergert pure chocola acne?

Bepaalde voeding kan acneklachten verergeren. Vooral zuivel en producten met een zogenaamde ‘hoge glycemische last’*, kunnen zorgen voor een toename van puistjes. Zo kan bijvoorbeeld het eten van snoep of chocola leiden tot meer pukkels. 

Effect van pure chocola op acne

Lange tijd was onduidelijk in hoeverre chocolade nu voor puistjes zorgt. Aangezien de meeste chocola melk bevat, was tot op heden onduidelijk welk ingrediënt in chocola zorgt voor acne. Daarom onderzochten de wetenschappers in deze studie juist het effect van de inname van pure chocola (99% cacao). 25 mannen met acne werd gevraagd om vier weken lang, elke dag rond 20:00 uur, een stukje chocola (25 gram, 99% cacao) te eten.

De pure chocola bleek acne bij de deelnemers te verergeren. Zo was na twee en na vier weken het aantal non-inflammatoire laesies (mee-eters) en inflammatoire laesies (papels) significant toegenomen.

Andere factoren die mogelijk een rol spelen in het verergeren van acne, zoals slaap, bedtijd en stress werden ook tijdens de vier weken in kaart gebracht. Deze factoren bleken geen rol te spelen in de verergering van acne.

Cacao heeft anti-ontstekende werking

Waarom pure chocola acne verergert, is onduidelijk. De cacao uit de chocola bevat aan de ene kant een grote hoeveelheid flavonoïden, wat positief is vanwege de anti-inflammatoire werking. Aan de andere kant bevat pure chocola ook cacaoboter, dat onder andere uit ‘oleic acid’ bestaat. Het idee is dat oleic acid de afschilfering van huidcellen beïnvloedt en daarmee kan bijdragen aan het ontstaan van comedonen.

Conclusie

Deze studie laat zien dat het dagelijks eten van een stukje pure chocola (25 gram) klachten kan verergeren bij acne-gevoelige huidtypes.

*Hoge glycemische last: bijvoorbeeld gebakken aardappelen, wit brood en popcorn. (Bron: Voedingscentrum)


Titel:
Dark chocolate exacerbates acne

Jaar:
2015

Auteurs:
Saivaree Vongraviopap, MD, and Pravit Asawanonda, MD, DSc

Tijdschrift:
International Journal of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!