Analyse van ingrediënten in babydoekjes
Babydoekjes kunnen schadelijk zijn voor de huid van pasgeborenen. Van twintig verschillende soorten en merken babydoekjes, aangeschaft in oktober 2014, is de helft volgens de laatste update van de Europese wetgeving (ingang april 2015) nu verboden.
Babydoekjes worden meerdere keren per dag gebruikt bij het schoonmaken van pasgeborenen en kinderen. Zo is berekend dat kinderen onder de drie jaar tot zestien keer per dag in aanraking komen met deze doekjes, en dan vooral in het luiergebied.
Huidbarrière baby’s extra kwetsbaar
In het luiergebied heeft de huid een hogere pH-waarde. Ook is de huidbarrière nog in ontwikkeling en pas na twaalf maanden volgroeid. Daarnaast kan de huid beschadigd zijn, door veel en langdurig contact met urine en ontlasting. Deze omstandigheden maken dat de huid van een baby, vooral in het luiergebied, vatbaar is voor het indringen van schadelijke stoffen. Stoffen die een gezonde en volwassen huid normaal gesproken niet doordringen. Baby’s zijn daarnaast ook kwetsbaarder omdat zij enzymen missen waardoor ze schadelijke stoffen niet kunnen afbreken en afvoeren.
Regelgeving voor ingrediënten in huidverzorgingsproducten
Geurstoffen, conserveringsmiddelen, ftalaten en muskverbindingen zijn veelvoorkomende ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Deze groepen van chemische stoffen hebben een eigen regelgeving wat betreft de veiligheid. Voor sommige stoffen geldt namelijk een maximale concentratie. Het maakt daarbij soms verschil of het om een afspoelbaar product gaat of om een ‘leave-on’ product, en of het door kinderen of voor volwassenen gebruikt wordt. Daarnaast staan bepaalde stoffen ook bekend als allergenen (een ingrediënt die een allergische reactie kan veroorzaken).
In cosmetica worden ftalaten gebruikt om de geur van parfums beter te behouden en muskverbindingen als geurstoffen. Door het kiezen van parfumvrije producten zijn deze stoffen te vermijden.
Onderzoek naar ‘schadelijke’ ingrediënten in babydoekjes
In dit onderzoek zijn twintig soorten babydoekjes van verschillende commerciële merken getest opgeurstoffen, conserveringsmiddelen, ftalaten en muskverbindingen.
Allergene geurstoffen:
Slechts één soort babydoekjes (met het label ‘parfumvrij’) bevatte geen geurstoffen. Alle andere doekjes wél; in totaal werden negentien verschillende geurstoffen gevonden. Limonene, benzyl alcohol en linalool kwamen het meest voor. Geurstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken. De meestvoorkomende symptomen zijn uitslag, irritatie, zwelling of eczeem.
Een kwart van de doekjes voldeed verder ook niet aan de regelgeving omtrent het labelen van allergene geurstoffen op de verpakking. Bepaalde stoffen moeten namelijk apart op de ingrediëntenlijst benoemd worden en mogen niet vallen onder de noemer ‘parfum’, ‘fragrance’ of ‘aroma’.
Conserveringsmiddelen:
In tien van de twintig producten werden propyl- en butylparabenen gevonden. In Denemarken zijn deze stoffen al voor langere tijd verboden in producten voor kinderen onder de drie jaar. Vanaf april 2015 geldt dit ook in Europa voor producten bedoeld voor het luiergebied voor kinderen onder de drie jaar. Dit komt doordat de kans op penetratie van deze stoffen hoger is in het luiergebied vanwege de verminderde huidbarrière en de ‘afgesloten omgeving’.
Ftalaten en muskverbindingen:
In achttien doekjes werden ftalaten teruggevonden, waaronder ook de verboden stoffen DEHP (2-ethylhexylphthalate) en DBP (dibutyl phtalate).
Ook werden in elf soorten doekjes muskverbindingen gevonden. In alle gevallen waren de concentraties lager dan maximaal toelaatbare waarde.
Meer onderzoek nodig
Het doel van dit onderzoek was om een (snelle) manier te vinden om uit babydoekjes chemische stoffen te kunnen extraheren. Daaruit volgde interessante informatie over de gebruikte ingrediënten. Verder onderzoek is nodig naar de veiligheid, gezien het veelvuldig gebruik op de kwetsbare babyhuid.
Titel artikel:
Pressurized liquid extraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis of fragrance allergens, musks, phthalates and preservatives in baby wipes
Jaar:
2015
Auteurs:
Maria Celeiro, J. Pablo Lamas, Carmen Garcia-Jares, Maria Llompart
Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of Chromatography A