Vitamine D als aftersun
Het slikken van een heel hoge dosis vitamine D na verbranding in de zon kan roodheid, zwelling en schade in de huid beperken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uit Cleveland waarover het Journal of Investigative Dermatology onlangs publiceerde. Vitamine D als aftersun; hoe werkt dat precies?
Er is wereldwijd ontzettend veel aandacht voor de gevolgen van vitamine D-tekort en het gebruik van supplementen. Een te laag gehalte aan de vitamine wordt inmiddels in verband gebracht met talloze aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, (winter)depressies, diabetes, neurologische aandoeningen als MS en zelfs kanker. Het wordt steeds duidelijker dat vitamine D in ons lichaam een belangrijke rol speelt in het verloop van ontstekingsreacties en onze afweerrespons. Kan extra vitamine D in pilvorm dan ook acute ontstekingsprocessen remmen? Om deze theorie te toetsen werd een pilotstudie opgezet naar het effect van vitamine D op een zonverbrande huid. Een pilotstudie kun je zien als een verkennend vooronderzoek.
Hoge dosis vitamine D3
Voor de studie werd een bescheiden groep van twintig deelnemers onderzocht. De huid van de binnenkant van hun arm werd ‘rood’ bestraald met een uv-lamp. Een uur na deze nagebootste zonverbranding kregen de proefpersonen willekeurig een eenmalige hoge dosis van 50.000, 100.000 of 200.000 IU (IU staat voor international units) vitamine D3 toegediend, óf een placebopil. De deelnemers werden vervolgens op gezette tijden gevolgd; 24 uur, 48 uur, 72 uur en een week na het experiment. Daarbij werd de huid onderzocht op roodheid, zwelling en dikte. Ook werden bloedmonsters genomen.
Snelle afname van ontstekingsreactie
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het slikken van vitamine D voor een snelle en duidelijke afname van de ontstekingsreactie in de huid kan zorgen. Het effect was daarbij dosisafhankelijk. De mensen met de hoogste dosis vitamine D bleken het meest duidelijk te profiteren van een positief effect op de huid. 48 uur na de verbranding hadden zij bijvoorbeeld al veel minder last van een ontstekingsreactie. Hun huid was ook minder rood dan de huid van de mensen uit de placebogroep.
Verder werd bij de personen met een hoge dosis vitamine D in het bloed een verhoogde activiteit gemeten van genen die betrokken zijn bij het herstel van de huidbarrière.
Extra slikken?
De onderzoekers kunnen op basis van alleen deze pilotstudie nog geen enkele aanbeveling doen over het (extra) gebruik van vitamine D. Daarvoor is veel meer onderzoek nodig, bij bovendien grotere groepen deelnemers. De omzetting en opslag van vitamine D in het lichaam zijn complexe processen. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk in hoeverre een (te) laag of juist hoog gehalte van vitamine D in het lichaam een andere dosis zou vereisen.
Het slikken van extra vitamine D wordt op dit moment aanbevolen aan specifieke risicogroepen zoals mensen met een donkere huid, ouderen en baby’s die zelf niet voldoende van de vitamine aanmaken. De doses vitamine D die zijn onderzocht in deze trial zijn echter vele malen hoger dan de hoeveelheid die geadviseerd wordt voor dagelijks gebruik (400 tot 800 IU ofwel 10 tot 20 microgram).
Oorspronkelijke titel:
Oral vitamin D rapidly attenuates inflammation from sunburn: an interventional study
Publicatie:
april 2017
Auteurs:
Jeffrey F. Scott , Lopa M. Das , Sayeeda Ahsanuddin , Yuqi Qiu , Amy M. Binko , Zachary P. Traylor , Sara M. Debanne , Kevin D. Cooper, Rebecca Boxer , and Kurt Q. Lu
Tijdschrift:
Journal of Investigative Dermatology